Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/09/2006

Ασφάλεια με δημοκρατία και ειρήνη με δικαιοσύνη

Για τη σημερινή 5η επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ στις 11/9/2001, το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, δήλωσε:

Το βάρβαρο τρομοκρατικό χτύπημα της 11/9/2001, που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ και στοίχισε τη ζωή χιλιάδων πολιτών, αποτέλεσε την αρχή μιας περιόδου μεγάλων κινδύνων και γενικευμένης ανασφάλειας για όλη την ανθρωπότητα.

Η ολέθρια απάντηση της κυβέρνησης Μπους, με τον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», οδήγησε σε αιματηρότατους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, που ακόμα συνεχίζονται, αλλά και πρόσφατα στο Λίβανο. Διεκδικώντας το ανεξέλεγκτο στις διεθνείς σχέσεις και την ενίσχυση της ηγεμονίας της στον κόσμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκάλεσε βαριές προσβολές στο διεθνές δίκαιο, ωμές παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα -με αποκορύφωμα το Γκουνατανάμο και τις μυστικές φυλακές της CIA- και νέα στροφή στο μιλιταρισμό.

Δυστυχώς, στις ακραίες επικίνδυνες και καταστροφικές αυτές επιλογές της κυβέρνησης Μπους συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης και άλλων περιοχών της γης, βρήκαν όμως απέναντί τους τη συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου.

Πέντε χρόνια μετά τις 11/9, έχει καταστεί περισσότερο από σαφές ότι η επιλογή των πολέμων αξιοποιεί και χρησιμοποιεί τις συνέπειες από πράξεις τυφλής βίας και τρομοκρατίας. Και το δίλημμα για τις κοινωνίες δεν είναι «ασφάλεια ή δημοκρατία», αλλά είναι η σταθερή επιλογή για ασφάλεια με δημοκρατία και ειρήνη με δικαιοσύνη. Δεν είναι η υποδαύλιση της «σύγκρουσης των πολιτισμών», αλλά ο διάλογος των πολιτισμών και η πολυπολιτισμική συνύπαρξη. Δεν είναι ο «μακρύς πόλεμος» του Μπους, αλλά η διαρκής ειρήνη, ιδιαίτερα στη Μ. Ανατολή, με τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και την αποχώρηση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα, τον τερματισμό της κατοχής του Ιράκ και την μετατροπή της περιοχής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

Ως ΣΥΝ και ως Ευρωπαϊκή Αριστερά είμαστε κατηγορηματικά εναντίον των επιλογών που θέλουν και μετατρέπουν την Ευρώπη σε συνεταίρο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αναπτύσσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας με την «άλλη Αμερική». Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο και διεκδικούμε την αναβάθμιση ενός εκδημοκρατισμένου ΟΗΕ. Αγωνιζόμαστε ώστε η ευρωπαϊκή ενοποίηση να μπει σε μια διαφορετική πορεία, μακριά από τον ευρωατλαντισμό, για μια Ευρώπη πραγματικά αλληλέγγυα με την «τρίτο κόσμο» και πόλος ειρήνης για όλο τον κόσμο.»

To Γραφείο Τύπου