Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/09/1997

Ολυμπιάδα 2004

Πρόταση της Μαρίας Δαμανάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα είναι πλέον γεγονός. Γεγονός που συνιστά μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στους έλληνες πολίτες και τη διεθνή κοινότητα. Ολοι και όλες, όσοι κατά καιρούς είχαμε εκφράσει σοβαρές και τεκμηριωμένες ενστάσεις, είναι ανάγκη να μετασχηματίσουμε τις επιφυλάξεις μας σε προγραμματισμένη παρέμβαση με στόχο τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του Ελληνα πολίτη, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον της Αττικής και την αποφυγή της έντασης των περιφερειακών ανισοτήτων της χώρας.

Οφείλουμε όλοι και όλες να εργασθούμε ώστε :

* Η χώρα να προβληθεί στο διεθνές πεδίο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμβάλλοντας, κατά το δυνατόν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας τους.

* Να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

* Να επιτχαυνθεί ο βηματισμός της προς τον 21ο αιώνα με μια συντονισμένη προσπάθεια ισόρροπης ανάπτυξης της Αττικής και της περιφέρειας.

* Να προστατευθεί - με σοβαρά μέσα και με την ανάληψη του σχετικού κόστους - το περιβάλλον ώστε τα έργα να αξιοποιηθούν όχι μόνο για τη διεξαγωγή των αγώνων αλλά και μακροπρόθεσμα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

* Να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, η αποτελεσματική και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος που θα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος γι' αυτή την υπερφιλόδοξη και πολυέξοδη προσπάθεια.

Είναι ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις αποτελεσματικού κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου ώστε να αποφευχθεί η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδιασμού, η κακοδιαχείριση, η εκχώρηση των αποφάσεων στα μεγαλοκατασκευαστικά λόμπυ. Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ.

Ειδικότερα για την πόλη της ΑΘΗΝΑΣ η ΠΡΟΚΛΗΣΗ αλλά και οι ΚΙΝΔΥΝΟΙ είναι μεγάλοι. Στα θεσμικά όργανα του Δήμου πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση που θα καταλήξει στη διαμόρφωση ενός ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ αξιοποίησης του όλου εγχειρήματος. Βασική παράμετρος των όποιων παρεμβάσεων πρέπει να είναι ο σεβασμός στην ιστορικότητα, η προστασία και αναβάθμιση του αισθητικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός έργων ουσίας που θα απαντούν σε καθημερινά αλλά κρίσιμα προβλήματα των δημοτών, όπως το κυκλοφοριακό, η βελτίωση των συγκοινωνιών, η εξυπηρέτηση των δημοτών από τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι γενικόλογες τοποθετήσεις της σημερινής δημοτικής αρχής περί "ομοψυχίας" και "πανεθνικής προσπάθειας" δεν μπορούν να καλύψουν την ανυπαρξία σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της πόλης. Αλλά και τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πορείας της δεν προσφέρουν καμιά ασφάλεια ότι ο Δήμος Αθηναίων θα ανταποκριθεί στον ρόλο που επιβάλλουν οι εξελίξεις.

Οι "ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" επεξεργαζόμαστε ήδη και θα αναλάβουμε πρωτοβουλία διαλόγου με δημοτικές κινήσεις, κινήσεις πολιτών, οργανώσεις και πολίτες που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες, ώστε σύντομα να κατατεθεί ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ΑΘΗΝΑ μετά το 2000.

To Γραφείο Τύπου