Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/04/2005

Ο Δήμος Ανω Λιοσίων και οι γύρω περιοχές αποτελούν το αποχωρητήριο της Αττικής

Συζήτηση στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου για τον ΧΥΤΑ Α.Λιοσίων

Σ’ ένα πράγμα φαίνεται ότι συμφώνησαν ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του πρώτου για τη χωματερή των Α.Λιοσίων ότι η περιοχή των Α.Λιοσίων και οι γύρω δήμοι αποτελούν το αποχωρητήριο όλου του λεκανοπεδίου.

Πιο συγκεκριμένα ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Α.Αλαβάνος σημείωσε ότι «όπως κάνουμε όλοι περνάμε από 10 λεπτά έως 1 ώρα στο αποχωρητήριο του σπιτιού μας. Εδώ έχουμε καταδικάσει κατοίκους της Δ. Αττικής να είναι στο αποχωρητήριο όλου του λεκανοπεδίου για όλη τους τη ζωή».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απέρριψε το επιχείρημα του Υπουργού ότι εφαρμόζει τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης σημειώνοντας «ότι τους νόμους αυτούς δεν τους είχε ψηφίσει η Ν.Δ. η οποία είχε εναντιωθεί και είχε δεσμευθεί ότι θα ξαναδεί το πρόβλημα από μηδενική βάση» και συνέχισε «έρχεστε και μας λέτε ότι υπερασπίζεστε την περίπτωση της Φυλής που αποτελεί επέκταση της χωματερής των Α.Λιοσίων και μάλιστα σε δασική έκταση».

Ο Α.Αλαβάνος αφού κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής έγγραφο της Ευρ. Επιτροπής ότι ξεκινά διαδικασία παραβίασης κατά την Ελλάδας και έγγραφο του δασαρχείου που βεβαιώνει ότι ο χώρος της νέας χωματερής είναι δασική και αναδασωτέα περιοχή, κατέληξε: «Περιμένω στην δευτερολογία σας να μην υποστηρίξετε μέτρα και ρυθμίσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στα οποία είχατε κι εσείς εναντιωθεί».

Απαντώντας στη δευτερολογία του ο κ. Σουφλιάς μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις επί πάρα πολλά χρόνια, ο καθένας υποδεικνύει και μία θέση, κανένας δεν θέλει να έχει το αποχωρητήριο δίπλα του, αλλά κάπου πρέπει να πάει. Εν πάση περιπτώσει αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη και την άποψη του σημερινού υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ορθώς ψηφίστηκαν τότε και με νόμο οι θέσεις, για να σταματήσει αυτή η συζήτηση.»

Και κατέληξε:

«Πάντως προχωράμε προς τη λύση αυτή, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο διαγωνισμός πλέον έχει γίνει και πιστεύω ότι μέχρι το 2008 θα έχουν τελειώσει όλα και θα έχουμε έναν καινούργιο ΧΥΤΑ».

To Γραφείο Τύπου