Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/09/1997

Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Κωνσταντόπουλου στη ΔΕΘ

Ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου ο Ν.Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Είναι παράδοση να συνδέεται η επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας κάθε χρόνο στην ΔΕΘ με τη συζήτηση για τα προβλήματα της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε κυβερνήσεως.

Πιστός σ' αυτή την παράδοση θα ξεκινήσω κι εγώ με αναφορές σ' αυτό το κεντρικό πρόβλημα.

Ο κ.Σημίτης στις διαδοχικές ομιλίες του στα πλαίσια των εγκαινιών της ΔΕΘ δεν έδωσε την πραγματική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και δεν παρουσίασε τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Απεναντίας, προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη εμφανίζοντας μια ωραιοποιημένη και γι' αυτό ψευδή εικόνα των πραγμάτων. Επίσης προσπάθησε να συσκοτίσει και να αποκρύψει τις κυβερνητικές προθέσεις.

Η σημερινή ομολογία Δρυ για την τρύπα των 250 δις στον τρέχοντα προϋπολογισμό (σας θυμίζω ότι ο κ.Παπαντωνίου απέπεμψε τον κ.Δρίτσα όταν πριν από δύο μήνες μίλησε για υστέρηση εσόδων και πρόβλημα απόκλισης από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού), η σημερινή επίσης ειδησεογραφία περί πακέτου νέων φορολογικών μέτρων, η πρόσφατη έκθεση για την αυξητική πορεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για την πορεία της ανεργίας στη χώρα μας, οι δυσμενείς εξελίξεις στον πληθωρισμό, η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, είναι μερικά πρόχειρα παραδείγματα που αρκούν για να τεκμηριώσουν την εκτιμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε την αλήθεια ούτε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ούτε για τις πραγματικές προθέσεις του.

Θα ήθελα όμως, κλείνοντας σ' αυτό το σημείο, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή καταγγελία της ΕΣΗΕΑ για τον μεροληπτικό τρόπο οργάνωσης της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Μια τέτοια καταγγελία είναι πρωτοφανής και μου προξενεί κατάπληξη η απάντηση του αρμόδιου υπουργού. Ζητούν να υπάρξει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς συνέντευξη σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα, όπως έγινε προ μηνών με τον Πρωθυπουργό.

Για τα προβλήματα της οικονομίας συνολικά η δική μας εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ουσιαστικά πρόγραμμα σύγκλισης, δεν έχει τη θέληση να προχωρήσει σε μεγάλες τομές εκσυγχρονισμού των δομών της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δεν έχει πολιτική παρέμβασης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά πάνω απ΄όλα έχει αποδεχτεί και υλοποιεί με συνέπεια την αντίληψη εκείνη που επιρρίπτει μονόπλευρα τις συνέπειες της σύγκλισης στα οικονομικώς ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Το πρόβλημα μας είναι ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επωμισθούν ακόμα μεγαλύτερα βάρη και να πληρώσουν τις λανθασμένες πολιτικές και εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 και τις πρόσθετες ανάγκες που αυτή συνεπάγεται.

Ηδη με το μέθοδο των διαρροών επιχειρείται η προετοιμασία της κοινής γνώμης για τα πρόσθετα βάρη που θα κληθεί να σηκώσει.

Εν όψει αυτών ο ΣΥΝ διατυπώνει μία κεντρική ιδέα.

Να διαμορφωθεί ένα μακροχρόνιο - τετραετές ή και 7ετές δηλ. μέχρι το 2004 - πρόγραμμα στο οποίο να ιεραρχηθεί το σύνολο των αναγκών και να διαμορφωθούν οι αναγκαίες μεγάλες επιλογές.

Αν αντί γι΄αυτό η κυβέρνηση επιμένει σε αποσπασματικές πολιτικές και επιμένει να εμφανίζει κάθε χρόνο έναν αναληθή με πολιτικές και λογιστικές αλχημείες προϋπολογισμό που δεν θα εκτελείται, τότε βεβαίως δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Ομως, ένα τέτοιο μακρόπνοο πρόγραμμα προϋποθέτει διάλογο, πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αναζήτηση λύσεων.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων πια είναι το θέμα των δημοτικών εκλογών και νομαρχιακών εκλογών. Για μας αυτήν τη στιγμή έχει σημασία να αποσαφηνιστεί το πολιτικό πλαίσιο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Η κυβέρνηση θα φέρει σε λίγες μέρες στη Βουλή το σχέδιο "Καποδίστριας" για τις συνεννώσεις και μιλάει ήδη για την πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που προχωράει.

Εμείς είμαστε υπέρ των συνεννώσεων των Κοινοτήτων σε βιώσιμους και λειτουργικούς Δήμους. Ομως δεν είναι οι συνεννώσεις η μεγάλη και κρίσιμη μεταρρύθμιση.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση θα ήταν η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και περιφερειακή συγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι Κοινότητες πρέπει να συνεννωθούν πάνω σε δύο άξονες: Πρώτο, με αδιάβλητα αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια. Δεύτερο, με εξασφάλιση των όρων για το πρόγραμμα στήριξης των νέων δήμων. Ομως το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό κράτος είναι αυτό που πρέπει να σπάσει γιατί εάν δεν σπάσει είτε Δήμοι υπάρχουν, είτε Κοινότητες, δεν θα έχουν ουσιαστικό ρόλο.

Για το σχέδιο "Καποδίστριας" θα περιμένουμε να δούμε την τελική του διαμόρφωση για να διατυπώσουμε και εμείς την τελική μας θέση. Ηδη μέχρι τώρα επισημαίνουμε πολλά ανορθόδοξα. Θέλω όμως να επισημάνω ότι έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα σε όλους τους νομούς της χώρας απαράδεκτες μεθοδεύσεις με μικροκομματικά κριτήρια και παραγοντισμούς κυβερνητικών στελεχών.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΝ δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί τέτοια φαινόμενα. Επισημαίνουμε πολλά ανορθόδοξα και ζητάμε τη διόρθωσή τους".

To Γραφείο Τύπου