Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/09/1997

Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συζήτησαν ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Εγκάρδια και ιδιαίτερα φιλική υποδοχή επιφύλαξε ο Πατριάρχης στον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.

Καλωσορίζοντας τον Ν.Κωνσταντόπουλο ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε την σημασία της επίσκεψής του στο Φανάρι. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις πρωτοβουλίες του ΣΥΝ υπέρ του διαλόγου με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την συνεννόηση, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Επισήμανε τη σπουδαιότητα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των χωρών και των προσπαθειών εξασφάλισης κοινωνικών, πνευματικών, και πολιτικών προϋποθέσεων για τα κοινά ευρωπαϊκά οράματα. Ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Τόνισε την σημασία τους για τον ελληνισμό της διασποράς και την οικουμενική ορθοδοξία. Τέλος, υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία των πολιτικών πρωτοβουλιών του ΣΥΝ που, πάντοτε σε δύσκολες στιγμές και σε δύσκολα μέτωπα, δείχνουν τα μεγάλα περιθώρια για δρόμους προσέγγισης, εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

"Η επίσκεψη που πραγματοποιούμε στο Πατριαρχείο και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκτός των άλλων και γιατί γίνεται σήμερα.

Το Πατριαρχείο έχει ιστορικής σημασίας παρουσία αλλά και ιστορικής σημασίας δυνατότητες στο σύγχρονο κόσμο. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι πνευματικός ηγέτης με πολύπλευρες πρωτοβουλίες, για τα μεγάλα κοινωνικά, πνευματικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας, εποχής τραυματικών αντιφάσεων, βασανιστικών αναζητήσεων και μεγάλων αντιθέσεων.

Ο ΣΥΝ εκτιμά τις πρωτοβουλίες του για την οικολογία και το περιβάλλον, την ανεργία, την φτώχεια, τους αποκλεισμούς και τα ναρκωτικά, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την επικοινωνία. Με τέτοιες πρωτοβουλίες αναζητιέται η νέα ηθική στις σχέσεις ανθρώπων και κοινωνιών, κοινωνιών και φύσης. Κατακτάται το περιεχόμενο ζωής των κοινωνικών αξιών, δίνεται απάντηση στην ανθρώπινη και ιστορική αγωνία.

Έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν, με ενιαία αντίληψη και κοινές πρωτοβουλίες, όλοι οι φορείς του ελληνισμού.

Ο ΣΥΝ εκτιμά την διαρκή αναζήτηση συνεννόησης και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχουν προβλήματα και κανείς δεν τα αγνοεί. Αλλά οι ανάγκες των καιρών και οι αξιώσεις του μέλλοντος επιβάλλουν συνεννόηση και προσέγγιση.

Το Πατριαρχείο μπορεί να γεφυρώνει και να διαμορφώνει δεσμούς. Με κοινή λογική, με πολιτική τόλμη και ιστορική φαντασία πρέπει να σχεδιαστούν πρωτοβουλίες για το μέλλον".

Ακολούθησε συζήτηση μίας και πλέον ώρας του Πατριάρχη με την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ και στην συνέχεια ο κ.Βαρθολομαίος και ο Ν.Κωνσταντόπουλος συνέχισαν την συνομιλία τους κατ΄ιδίαν. Ο Πατριάρχης και μέλη της Πατριαρχικής Συνόδου παρέθεσαν γεύμα στο Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα.

Το απόγευμα η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκε το νησί της Χάλκης και ξεναγήθηκε στην εκεί Θεολογική Σχολή.

To Γραφείο Τύπου