Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/09/1997

Οι δίκες των αγροτών στην Λάρισα, παρά την αναβολή τους, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τα οξυμμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα και των αγροτών.

Ο ΣΥΝ, με επιστολή της Βουλευτού Νίτσας Λουλέ προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Ο.Σ.Ε. και επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργών Μεταφορών κ. Μαντέλη, έχει ήδη ζητήσει να μην επιμείνουν στην αντιδικία για την αποφυγή ενός εκρηκτικού κλίματος. Η ποινικοποίηση και οι δικαστικές αγωγές κατα των αγροτών δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα δημιουργούν πολώσεις και κλίμα αναμέτρησης.

Πολύ περισσότερο όταν ενα χρόνο μετα τις περσινές κινητοποιήσεις, ο απολογισμός του έργου του Υπουργείου Γεωργίας είναι αρνητικός και ο επαγγελόμενος εκσυγχρονισμός της ελληνικής γεωργίας αποτελεί μέχρι σήμερα, ασκήσεις επι χάρτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Γεωργίας είχε ως αντικείμενο την επίσπευση των όσων εμφανίστηκαν ως πεπραγμένα στην πρόσφατη πρωθυπουργική ομιλία στην ΔΕΘ, όπως π.χ. το Μητρώο Αγροτών η ολοκλήρωση του οποίου φαίνεται οτι θα καθυστερήσει πολύ αφού ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια ένταξης ή η εξασφάλιση των πόρων του ΕΛΓΑ.

Η ελληνική γεωργία βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και πιέσεις.

Οι συζητήσεις με θέμα την αντζέντα του 2000 έχουν ξεκινήσει, και η πρώτη παράθεση απόψεων που έγινε απο τον αρμόδιο για θέματα Γεωργίας Επίτροπο κ.Φίσλερ ήταν σαφέστατη "ο κοινοτικός προυπολογισμός δεν μπορεί να στηρίζει προιόντα για τις χωματερές την στιγμή που ύπάρχουν καυτά κοινωνικά προβλήματα με κυριώτερο αυτό της ανεργίας". Σε μια περίοδο που η ένταξη των χώρών Κ.Α.Ε. είναι δεδομένη και θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και η νέα αναθεώρηση της G.Α.Τ.Τ. που θα επιφέρει παραπέρα άνοιγμα των αγορών είναι προ των πυλών, η δραστηριότητα της Κυβέρνησης, περιορίζεται σε επανάληψη γενικόλογων διακυρήξεων και προθέσεων σε οτι αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, χωρίς πρακτική συγκεκριμένη μέριμνα για τα χρονίζοντα και οξυμμένα προβλήματα των αγροτών.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής