Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/09/1997

Για τις δεσμεύσεις αυτοκινήτων

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Θεωρώ το μέτρο ευκαιριακό, υπερβολικό κάτω από τον πανικό και την αμηχανία που δημιουργούνται από την έξαρση ενός κοινωνικού προβλήματος. Είναι λάθος οι ερμηνευτικές διατάξεις να στηρίζονται στο άρθρο 86, διότι δεν είναι μέσο τελέσεως των εγκλημάτων το αυτοκίνητο. Για μένα υπάρχει αυτή η βασική αρχή: Κανένα κοινωνικό πρόβλημα, όσο μεγάλη έξαρση κι αν εμφανίζει, δεν αντιμετωπίζεται με διόγκωση και διεύρυνση των μηχανισμών καταστολής. Πολύ περισσότερο όταν οι ερμηνευτικές εκδοχές που υιοθετούνται βρίσκονται έξω από τα όρια μιας σωστής εφαρμογής των υπαρχόντων νόμων.

Η χειρότερη μέθοδος για την αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών προβλημάτων είναι η διόγκωση της καταστολής. Οι εξουθενωτικές συνέπειες που προκαλούν τα μέτρα καταστολής κάθε φορά που ένα πρόβλημα εμφανίζει έξαρση δεν είναι κοινωνική πολιτική. Υπάρχει, λοιπόν, ένα θέμα ουσίας που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει η ευκολία με την οποία ο κάθε φορέας εξουσίας μπορεί και κάνει σημαία τις προσωπικές του απόψεις και να τις αναγορεύει σε κρατική πολιτική. Και κατά δεύτερο λόγο, υπάρχει η ευκολία με την οποία πολλές φορές θεσπίζονται μέτρα τα οποία δεν συμβαδίζουν με την ουσία της δημοκρατικής νομιμότητας και των συνταγματικών εγγυήσεων προστασίας της ζωής, της ελευθερίας και της περιουσίας των πολιτών.

Υπάρχουν και απαιτούνται ρυθμίσεις και για συστηματικότερο έλεγχο και για αποτελεσματικότερη πρόληψη και για αυστηρότατες κυρώσεις έτσι ώστε να μην χρειάζονται κάθε φορά να επινοούνται ερμηνευτικά διαδικασίες οι οποίες ούτε νομικά ούτε κοινωνικά ούτε πολιτικά είναι οι ευτυχέστερες ή πιο σωστές. Είναι ανάγκη να συνεννοηθούμε σε ορισμένα βασικά θέματα. Δεν μπορεί με ερμηνευτικές εκδοχές και επινοήσεις να αλλοιώνεται ο πυρήνας των κοινωνικών, πολιτικών και θεσμικών εγγυήσεων για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Δεν είναι ο τρόμος της καταστολής που αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα".

To Γραφείο Τύπου