Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/09/1997

Δήλωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η εξωτερική πολιτική της χώρας και ιδιαίτερα τα κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού δεν πρέπει να εξαρτώνται από τις αποκλειστικές πρωτοβουλίες και σκοπιμότητες τρίτων, όπως οι ΗΠΑ, από την εξακολουθητική πρόκληση των τουρκικών ηγετικών κύκλων, από τις προσωπικές μεταπτώσεις υπουργών και την μυστικοπάθεια του κ. Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη από τη μια υπογράφει κρίσιμα κείμενα συμφωνιών και από την άλλη οδηγείται στην κλιμάκωση της έντασης. Με την ίδια ευκολία που επιδεικνύει "ευελιξία και μετριοπάθεια", με την ίδια ευκολία φτάνει στα "casus belli". Οφείλει, επιτέλους,, εξηγήσεις η κυβέρνηση γιατί αυτή η έντονη κινητικότητα των ΗΠΑ, στην οποία έχει αφεθεί ως μόνη πολιτική της, οδηγεί στα πιεστικά αδιέξοδα σε βάρος της Ελλάδας.

Πρόκειται για προχειρότητα και αποσπασματικότητα χειρισμών, που οδηγούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό σε νέα και κρίσιμη περίοδο.

Με ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις προτείνω άμεση σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τηνάμεση ενημέρωση της Βουλής για το σύνολο των εξελίξεων.

Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να χειρίζεται τέτοιας εμβέλειας και σημασίας θέματα ερήμην των άλλων πολιτικών δυνάμεων, παρακάμπτοντας όλους τους θεσμούς του πολιτικού μας συστήματος.

Η θέση του ΣΥΝ είναι από καιρό σαφής και σταθερή: Απαιτούνται με σταθερότητα συνεχείς πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της έντασης. Κάθε τι που προσθέτει ένταση στην περιοχή είναι αρνητικό κι επικίνδυνο. Λάθος, όμως, είναι και κάθε τι που δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες και οδηγεί γρήγορα στη διάψευση και στην αναζωπύρωση της έντασης. Λάθος είναι και οι φραστικές οξύτητες, οι οποίες χωρίς να προσθέτουν τίποτε ουσιαστικό δημιουργούν κλίμα και δίνουν άλλοθι.

Η Τουρκία επιμένει σε μια πάγια πολιτική αμφισβήτησης του σημερινού καθεστώτος. Η Τουρκία βρίσκεται σε περίοδο κρίσης που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τις κινήσεις της.

Η Ελλάδα οφείλει με σταθερότητα να προωθεί στρατηγικές ειρηνικής επίλυσης των εντάσεων που προκαλούνται, στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, με πολιτικούς όρους, που στηρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί. Αυτό σημαίνει πρωτοβουλίες που θα αφαιρούν το έδαφος από την ΄Αγκυρα για αποσταθεροποητικές κινήσεις, αλλά και θα διαμορφώνουν σταθερά ευνοϊκότερους όρους και συσχετισμούς για τις ελληνικές θέσεις.

To Γραφείο Τύπου