Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/09/1997

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ για έργα, προμήθειες και διαφάνεια

Για τις υπουργικές αντιδικίες γύρω από τα έργα και τις προμήθειες και την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της διαφάνειας

Με τα δεδομένα που κυριαρχούν στο δημόσιο βίο και το ανθυγιεινό νέφος που παράγει η κυκλοφορία του πολιτικού χρήματος, φαντάζει σαν ανέκδοτο πολιτικής φαντασίας η είδηση που δημοσιεύτηκε χθες ότι, δηλαδή, παραιτήθηκαν δύο υπουργοί στην Αυστραλία για υπερβολικά έξοδα παραστάσεων σε ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Εδώ, βεβαίως, είναι Ελλάδα και οι υπουργοί αλληλοκατηγορούνται για σπατάλες και καθυστερήσεις, που κοστίζουν τρισεκατομμύρια και ο Πρωθυπουργός διαιτητεύει ως τρίτος, χωρίς να θέλει να προωθήσει τις αναγκαίες θεσμικές και πολιτικές ρυθμίσεις ελέγχου.

Την προσεχή επταετία θα γίνουν οι μεγαλύτερες αγορές και προμήθειες του αιώνα, ύψους δεκάδων τρισεκατομμυρίων. Γύρω τους διεξάγεται αδυσώπητη σύγκρουση συμφερόντων που συμπλέκεται με ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις. Είναι προκλητικά παράλογο και διαβλητό, αλλά και εγκληματικά επιζήμιο, να γίνεται η σχετική διαχείριση με τις διάτρητες διαδικασίες που ισχύουν.

Η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη στο θέμα της διαφάνειας. Εχει αθετήσει κατ' επανάληψη εξαγγελίες για νέους θεσμούς ανεξάρτητης αρχής ελέγχου. Καθημερινά διοχετεύονται από τους κόλπους της εκτιμήσεις και πληροφορίες για την ύπαρξη ανορθόδοξων και ύποπτων προβλημάτων σε όλους τους τομείς έργων, προμηθειών και συμβάσεων.

Η κυβέρνηση έχει τρομακτικές ευθύνες γιατί, παρά το βεβαρυμένο ιστορικό του συστήματος διακυβέρνησης και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος κρατάει ανέπαφους όλους τους χώρους και τους μηχανισμούς που παράγουν το πολιτικό χρήμα της διάβρωσης και της διαφθοράς. Αυτό το χρήμα δεν είναι ούτε άοσμο ούτε αόρατο. Παντού και πάντα δηλώνει την παρουσία του και τη δράση τουγύρω από χώρους, μηχανισμούς, πρόσωπα και μέσα εξουσίας.

Το πρόβλημα της διαφάνειας και της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό, ηθικό και κοινωνικό πρόβλημα. Εχει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν είναι οικογενειακή εσωτερική υπόθεση της κυβέρνησης. Δεν συγκαλύπτεται με συζητήσεις κι αντιδικίες υπουργών, που ανταλλάσσουν αιχμηρές και βαρύτατες κατηγορίες, τις οποίες εξισορροπεί ο κ. Πρωθυπουργός, με παραινέσεις όσα λέγονται να μείνουν μεταξύ τους.

Ζητώ, όπως έκανα ματαίως και προ μηνών με επίκαιρη ερώτησή μου προς τον κ. Σημίτη, η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προτάσεις και μέτρα υπέρ της διαφάνειας. Αμέσως. Γιατί όταν θα σκάσει η πρώτη υπόθεση θα είναι αργά για ότι έχει απομείνει ακομα στην αξιοπιστία της πολιτικής.

Διαφορετικά και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και οι συμβάσεις και τα έργα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα μετατραπούν σε θερμοκήπιο νοσηρών καταστάσεων. Θα κατατεμαχιστούν και θα μοιραστούν σε πακέττα, οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών ρόλων, δορυφορικών και ανταποδοτικών.

To Γραφείο Τύπου