Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/10/1997

Δήλωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου για το ΜΕΤΡΟ

Τις τελευταίες μέρες με ιδιαίτερη οξύτητα παρουσιάσθηκαν τα προβλήματα κατασκευής του ΜΕΤΡΟ. Σήμερα φαίνεται πόσο ήσαν από επιστημονικής πλευράς διορατικές και τεκμηριωμένες οι τεχνικές και οικονομικές ενστάσεις για την επιλεγείσα μέθοδο.

Ολα αφέθηκαν στις σκοπιμότητες τηςαρχικής σύμβασης και των εν συνεχεία συμφωνιών. Και για όλα είχαν εκ τωνπροτέρων απαντήσει οι συνήθεις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ".

Οπως, όμως, δείχνει η πραγματικότητα, απαιτείται, πλέον, άλλη αντιμετώπιση.

Ο ΣΥΝ σημειώνει την απουσία του Κράτους και των Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ στην εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ, μετά μάλιστα τα τόσα προβλήματα που φάνηκαν στην πορεία του. Η απουσία αυτή έχει πολλαπλές συνέπειες και δημιουργεί πλείστα όσα ερωτηματικά, στα οποία καλούνται να απαντήσουν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η "ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΤΡΟ", το Τ.Ε.Ε., οι αρμόδιοι τεχνικοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού.

1. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν προβλεθεί και αντιμετωπιστεί τα σοβαρότατα προβλήματα στεγανότητας και σταθερότητας του υπεδάφους, όταν ήταν γνωστά από τις μελέτες.

2. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν παρθεί για καθαρά προληπτικούς λόγους όλα τα απαραίτητα μέτρα έγκυρης ενημέρωσης και προστασίας ώστε να μην υπάρχει διακινδύνευση ανθρώπων και εγκαταστάσεων;

3. Πώς είναι να δυνατόν να καλύπτεται η όλη κατάσταση απο τις διαβεβαιώσεις της κατασκευάστριας εταιρείας, όταν η μέχρι σήμερα εμπειρία από σταθμό σε σταθμό καταδείχνει τις συνεχείς αστοχίες τεχνικών και τεχνολογικών επιλογών της;

4. Πώς είναι δυνατό να επαναλαμβάνονται οι ίδιες ανεύθυνες συμπεριφορές, σε πείσμα των δεδομένων από εδαφολογικής και γεωλογικής πλευράς, χωρίς να δραστηριοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ;

Τα υπάρχοντα προβλήματα και οι ελλείψεις δεν μπορούν να καλυφθούν με νέες διαβεβαιώσεις της κατασκευάστριας εταιρείας. Πολύ δε περισσότερο όταν με αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίζονται από τα ΜΜΕ αντεγκλήσεις αρμοδίων που σχετίζονται είτε με το έργο είτε με το επιστημονικό αντικείμενο, γενικεύοντας την σύγχυση.

Προτείνω, να συγκληθεί, αμέσως, από το ΥΠΕΧΩΔΕ έκτακτη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων με την παρουσία του Τ.Ε.Ε., ακαδημαϊκών και των αντίστοιχων τμημάτων του ΕΜΠ, για να εξεταστούν όλα τα δεδομένα, να ενημερωθούν υπεύθυνα οι πολίτες και να πάψει να είναι αφημένη η κοινωνία και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας στις αστοχίες της κατασκευάστριας εταιρείας και της αδυναμίες της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ".

To Γραφείο Τύπου