Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/10/1997

Δηλώσεις αντιπροσωπείας ΣΥΝ στη σύσκεψη ΥΠΕΧΩΔΕ για το ΜΕΤΡΟ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συμμετείχε στην ενημερωτική σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτη, στα γραφεία της Εταιρείας "Αττικό Μετρό Α.Ε.", σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου κατά τη διάνοιξη της Σήραγγας του Μετρό.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ Γ.Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ., Ν.Γρατσίας και Σ.Καβουνίδης, μέλη της ΚΠΕ, μετά τη σύσκεψη έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης για τα έργα του Μετρό από πλευράς υπουργείου και εταιρείας "Αττικό Μετρό" προς τα κόμματα, τους μηχανικούς, τον Δήμο και προς τους κατοίκους της Αθήνας ευρύτερα.

Είναι θετικό ότι στη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μετά τα τελευταία γεγονότα στην Πανεπιστημίου έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί ελέγχου και δικλείδες που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του έργου, των πολιτών και των πέριξ κτιρίων.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών στην οδό Πανεπιστημίου επαληθεύει παλιότερες, αλλά και εντελώς πρόσφατες κριτικές που είχε διατυπώσει ο ΣΥΝ.

- Το υπουργείο και η "Αττικό Μετρό" έχουν σοβαρές ευθύνες για τις καθιζήσεις στην οδό Πανεπιστημίου, γιατί υποτίμησαν τους κινδύνους που προδιαγράφονται από τις σχετικές έρευνες του υπεδάφους και δεν συνεκτίμησαν πολύ πιθανούς δυσμενείς επιβαρυντικούς παράγοντες ( πηγάδια κ.λ.π.) και μάλιστα κατά μήκος μεγάλου τμήματος της διανοιγόμενης σήραγγας.

-Υπάρχουν βάσιμες ενστάσεις για την εξαρχής χρησιμοποίηση των μηχανημάτων του συγκεκριμένου τύπου ολομέτωπης διάνοιξης των σηράγγων (ΜΤΒ).

- Η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό" είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Η κατάσταση επιβαρύνεται από ανεπαρκή παρουσία και έλεγχο εκ μέρους της "Αττικό Μετρό" και του αρμοδίου υπουργείου.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, με πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση του έργου μετά από αυστηρούς ελέγχους και διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και με παράλληλη απόδοση της Πανεπιστημίου στην κυκλοφορία και αποζημίωση των θιγομένων.

To Γραφείο Τύπου