Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/10/1997

Πρωτοβουλία του ΣΥΝ γιατα θέματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Πρωτοβουλία του Ν.Κωνσταντόπουλου για την ΕΡΤ, τον αποκλεισμό των εφημερίδων ΑΥΓΗ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και τις αποφάσεις των ραδιοσυχνοτήτων

Στοιχεία των πρωτοβουλιών:

* Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κ.Σημίτη

* Συνάντηση με ΕΣΗΕΑ

* Συνάντηση με Υπ.Τύπου κ. Δ.Ρέππα

* Αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή

Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Πρωθυπυργό και τα Μέλη της Κυβερνήσεως

Ο αποκλεισμός εφημερίδων, όπως η ΑΥΓΗ, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και άλλες, από την εμπιστευτική ενημέρωση που δώσατε στους διευθυντές των εφημερίδων, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εγείρει μείζον θέμα λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Αποτελεί ανησυχητικό δείγμα αντιδημοκρατικήςπρακτικής και οι δικαιολογίες, που ακούστηκαν, συνιστούν πολιτική πρόκλση.

Η ενέργεια αυτή πλήττει ευθέως την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης αλλά και την ευρύτητα της επιδιωκόμενης πληροφόρησης σε θέματα για τα οποία είναι εμφανής η έλλειψη στρατηγικής, πολιτικής συνεννόησης κι ενιαίας κυβερνητικής άποψης. Επιβαρύνει, επιπροσθέτως, σοβαρά το πολιτικό κλίμα, επαναφέροντας πρακτικές αποκλεισμών και διαιρέσεων μεταξύ επιθυμητών και ανεπιθύμητων, μη χρήσιμων κι επικίνδυνων, που κάθε φορά υιοθετεί με αυθαίρετο κι αυταρχικό τρόπο η εκάστοτε κυβέρνηση.

Τέτοιου είδους μεταχείριση των εφημερίδων της Αριστεράς και άλλων, δεν έχει το προηγούμενό της σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Παραπέμπει ευθέως μονάχα σε αντιλήψεις και πρακτικές των σκοτεινών περιόδων της πολιτικής μας ζωής, που αποτέλεσαν ιστορική δοκιμασία για τον τόπο μας.

Για το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΠΡΟΟΔΟΥ δεν είναι δυνατό να περάσουν απαρατήρητα παρόμοια δείγματα γραφής.

Ο πολιτικός μιθριδατισμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στάση για να την αποδεχτούμε.

Δεν πρόκειται για μια ακόμα πλευρά του Πρωθυπουργικού Κοινοβουλευτισμού, που ισχύει και λειτουργεί υπεράνω και εκτός ελέγχου. Ολα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν την ευθύνη για το ποιο επίπεδο και κλίμα πολιτικών λειτουργιών διαμορφώνεται σήμερα, παραμονές του 2000, στον τόπο μας.

Γι' ατυτό και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση οφείλει αμέσως, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να αποκαταστήσει το κλίμα ισοτιμίας και δημοκρατικής αντιμετώπισης του ελληνικού Τύπου.

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 1997

Ν.Α. Κωνσταντόπουλος

Πρόεδρος του Συνασπισμού

της Αριστεράς και της Προόδου

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο και τους Λ.Βάσση, Δ.Παπαδημούλη μέλη της Π.Γ του κόμματος.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις.

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Συζητήσαμε τρία σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη λειτουργία της ενημέρωσης και τον χώρο του Τύπου.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αντιδημοκρατική και προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης να αποκλείσει από την εμπιστευτική ενημέρωση διευθυντές εφημερίδων με επιχειρήματα που είναι αναχρονιστικά και δεν στέκουν.

Επίσης, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο με ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις, ρυθμίσεις και αλλαγές που έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και εύλογες ανησυχίες. Ο ΣΥΝ εξέφρασε τις ανησυχίες του και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να δοθούν όλες οι σχετικές καταστάσεις προσλήψεων και απολύσεων, καθώς και οι σχετικές αποφάσεις προκειμένου να ασκήσει αποφασιστικό έλεγχο, γιατί αποδοκιμάζει ενέργειες οι οποίες δεν καλύπτονται από στοιχειώδεις αρχές λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης και από βασικά κριτήρια αξιοκρατίας.

Επίσης συζητήσαμε το πρόβλημα που υπάρχει σε ένα ανεξέλγκτο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όπου εξακολουθεί να κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας. Ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που με τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση για συχνότητες τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ουσιαστικά αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Και σε αυτόν τον χώρο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ρυθμίζει με διαφανή κριτήρια και όχι να παραγοντίζει προκειμένου να εξασφαλίζει ελέγχους, επιρροές και εξυπηρετήσεις συμφερόντων.

Υπήρξαν κοινές διαπιστώσεις με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ότι για αυτά τα ζητήματα χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση, η πιο ουσιαστική διαφάνεια και η αποτελεσματική παρέμβαση κριτικής και ελέγχου.

Aριστείδης Μανωλάκος: Σας είπε ο Πρόεδρος τα θέματα για τα οποία συζητήσαμε.

Για το πρώτο θέμα είναι σαφές ότι όπως και στην περίπτωση του αποκλεισμού από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη η ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα, το ίδιο κάνει και τώρα και επισημαίνει το γεγονός ότι αυτό συνιστά ένα όχι απλώς ολίσθημα, αλλά ένα βαρύ παράπτωμα της κυβέρνησης. Ελπίζουμε ότι είναι μία εξέλιξη η οποία θα επανορθωθεί, ότι σε δεύτερη συνάντηση την οποία θα όφειλε να έχει ο πρωθυπουργός δεν θα υπάρξει κανενός είδους αποκλεισμός.

Ως προς την ΕΡΤ υπάρχει έντονη ανησυχία και από το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται η εξυγίανση της ΕΡΤ, είναι δυνατόν να οδηγήσει, και αυτό το επισήμανε η ΕΣΗΕΑ και στον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ.Παναγιώτου, σε αποτελέσματα που δεν θα είναι θετικά και επομένως φοβούμστε μήπως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επανέλθουν παλαιότερες προτάσεις περί εκποιήσεως τμήματος της περιουσίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Όσον αφορά δε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες τις οποίες επισημάναμε και δημόσια , επισημάναμε και στον Πρόεδρο της ΕΡΤ και επισήμανε τώρα και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και είναι φανερό ότι μόνο μέσα από μία διαδικασία η οποία θα λαμβάνει υπόψιν τις αρχές αξιοκρατίας και συγχρόνως θα παίρνει ως γνώμονα το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι και η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να έχουν λόγο για την πορεία της ΕΡΤ, μπορεί να βρεθούν λύσεις. Με τα "αποφασίζομεν και διατάζομεν" του παρελθόντος δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε η εξυγιαντική προσπάθεια την οποία η ΕΣΗΕΑ θέλει και οφείλει να στηρίξει.

Για το τρίτο θέμα θα ήθελα να πω και εγώ ότι είναι περίεργο πως για τις συχνότητες αποφασίζει η κυβέρνηση και ότι το ΕΡΣ και θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι το ΕΡΣ πρέπει να θωρακιστεί με τέτοιες αρμοδιότητες αφενός και να έχει τέτοια υποδομή, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει έτσι ώστε η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση να εξαλειφθεί. Νομίζω ότι υπήρξαν συμπτώσεις ανάμεσα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και δεχτήκαμε με χαρά αυτό που μας είπε, ότι πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή αίτημα να δοθούν από την Διοίκηση της ΕΡΤ όλα τα στοιχεία, προσλήψεις, απολύσεις κλπ. ώστε να ξέρουμε στην πραγματικότητα που οδηγείται η ΕΡΤ: αν οδηγείται σε καλό δρόμο ή αν είναι βασίμη η αγωνία και η ανησυχία ότι παρατηρείται μία χειραγώγηση μέσω διαδικασιών οι οποίες δεν μας είναι γνωστές.

Συνάντηση με τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο και τους Λ.Βάσση, Δ.Παπαδημούλη, μέλη της Π.Γ.

Μετά τη συνάντηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

Με τον κ. υπουργό μιλήσαμε για τα θέματα που απασχόλησαν και τη συνάντησή μας με την ΕΣΗΕΑ. Κατ΄αρχήν διατύπωσα την έντονη διαμαρτυρία του ΣΥΝ για τον αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο αποκλεισμό εφημερίδων της Αριστεράς, της ΑΥΓΗΣ, του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και άλλων, από την επίσημη ενημέρωση του κ.πρωθυπουργού προς τους διευθυντές εφημερίδων για θέματα εξωτερικής πολτιικής. Θεωρώ ότι αυτή η πρακτική είναι αναχρονιστική και παραπέμπει σε περιόδους που είναι ξεπερασμένες. Δεν έχει το όμοιό της σε καμία περίδο της μεταπολίτευσης και επιβαρύνει με τρόπο επικίνδυνο το πολιτικό κλίμα. Παρέδωσα στον υπουργό Τύπου ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα απευθυνθώ και στα άλλα κόμματα και τους διευθυντές των εφημερίδων, γιατί θεωρώ ότι ένα τέτοιο δείγμα γραφής δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ούτε να υποβαθμιστεί.

Δεύτερο θέμα το οποίο μας απασχόλησε ήταν το θέμα το οποίο αναφέρεται στην ανησυχία που υπάρχει σήμερα στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ο ΣΥΝ ενισχύει κάθε προσπάθεια που κατατείνει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό, την εξυγίανση και την ποιοτική ανταγωνιστικότητα της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Από αυτήν την αφετηρία ασκούμε έλεγχο και κριτική. Επιδοκιμάζουμε κάθε θετικό βήμα που οδηγεί σε αυτήν την εξυγίανση και την ποιοτική αναβάθμιση. Δεν επιδοκιμάζουμε πρακτικές οι οποίες γίνονται κατά κατάχρηση είτε γίνονται στα πλαίσια παραγοντισμών και διαμορφώνουν κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας. Ζήτησα από τον κ. υπουργό και θα το καταθέσω και στη Βουλή με την επίσημη διαδικασία κατάθεσης εγγράφων να χορηγηθούν επίσημες καταστάσεις όλων των μεταβολών που έχουν συνετελεστεί από πλευράς σχέσεων εργασίας και από πλευράς προσλήψεων και απολύσεων δεδομένου ότι το πρόβλημα των προσλήψεων και απολύσεων στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι πάντα ένα ακανθώδες θέμα . Και πρέπει να συζητιέται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στα πλαίσια αξιοκρατικών κριτηρίων και ορθολογικής λειτουργίας της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Θέμα τρίτο το οποίο μας απασχόλησε ήταν η κατάσταση η οποία υπάρχει σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Είναι ένα τοπίο στο οποίο κυριαρχεεί ο νόμος της ζούγλας. Χρειάζονται να υπάρξουν ρυθμίσεις διαφάνειας και ουσιαστικές εγγυήσεις ότι θα υπάρξει αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο αυτό χώρο. Πολύ περισσότερο γιατί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο συγκεντρώνονται κυρίως και λειτουργούν τα εξωθεσμικά κέντρα εξοιυσίας που επηρρεάζουν την πολιτική πραγματικότητα του τόπου.

Τέλος στη συζήτησή μας αναφέρθηκα σε ορισμένα φαινόμενα επικίνδυνης αναβίωσης κιτρινισμού. Κυριαρχούν φαινόμενα που είναι αρνητικά για το δημόσιο βίο της χώρας. Επιβάλλεται να αποδοκιμαστούν χωρίς επιφυλάξεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τις πνευματικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Καμία ανοχή και καμιά συγκάλυψη δεν πρέπει να δώσει πλαίσιο προκειμένου να ανθίσουν ξανά τέτοια φαινόμενα κιτρινισμού, τα οποία ουσιαστικά είναι αρνητικά για το επίπεδο της δημόσιας ζωής του τόπου.

To Γραφείο Τύπου