Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/10/1997

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με ΚΕΔΚΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ με την οποία συζήτησε για το σχέδιο "Καποδίστριας" που προωθεί τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλου συναντηθήκαμε σήμερα εδώ η Ε.Ε. της ΚΕΔΚΕ και ο κ. Πρόεδρος και είχαμε ενδιαφέρουσα και σε βάθος συνεργασία, θα έλεγα, περισσότερο απ" ότι συζήτηση για το μεγάλο θέμα της εφαρμογής του προγράμματος "Καποδίστριας".

Πέραν της συμφωνίας μας ως προς την αρχή αυτού του σημαντικού προγράμματος, υπήρξαν απόψεις και ο κ. Πρόεδρος μας κατέθεσε μία σειρά από επισημάνσεις του με απώτερο σκοπό την ορθότερη εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Δεν κρύβουμε ότι ανακαλύψαμε μέσα από αυτή την συνεργασία πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές τις οποίες αύριο πρόκειται να συζητήσουμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και εν όψει των νέων επαφών που θα έχουμε με την κυβέρνηση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για την σημερινή μας συνάντηση την οποία χαρακτηρίζω για μία ακόμη φορά χρήσιμη και εποικοδομητική και προς την σωστή κατεύθυνση.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ : Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ μετά την πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΝ να ζητήσει την μεγαλύτερη δυνατή επεξεργασία των τελικών προτάσεων της κυβέρνησης για το σχέδιο "Καποδίστριας".

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι πρέπει για το σχέδιο αυτό να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση. Διαδικασίες ουσιαστικής και γόνιμης συζήτησης στη Βουλή και όχι ασκήσεις κομματικής πειθαρχίας. Και έξω από την Βουλή ουσιαστική συζήτηση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ.

Πιστεύει επίσης ο ΣΥΝ ότι είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις, γιατί παρατηρούνται κραυγαλέα λάθη και ατοπήματα τα οποία προκαλούν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Τέτοια κραυγαλέα λάθη και ατοπήματα είναι η μη υιοθέτηση εκφρασμένων επιθυμιών κοινοτήτων να συνενωθούν με συγκεκριμένο τρόπο, είναι η μη εφαρμογή των ίδιων των κριτηρίων που θέτει το νομοσχέδιο σε επιμέρους περιπτώσεις, η μη υιοθέτηση με ενιαίο τρόπο αναπτυξιακών και λειτουργικών κριτηρίων και ακόμα η προώθηση ρυθμίσεων στο εκλογικό σύστημα που δημιουργούν σοβαρές ανισορροπίες αλλά και κινδύνους αποκλεισμών στους υπό διαμόρφωση οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο ΣΥΝ, πέραν της θέσεως επί της αρχής την οποία έχει, επισημαίνει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι το χωροταξικό και μόνον, αλλά κυρίως η εξασφάλιση του αναπτυξιακού προγράμματος στήριξης των νέων οργανισμών και των δήμων και κυρίως η εξασφάλιση των πόρων, των προσθετικών πόρων στη διαχείριση των οποίων δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ΚΕΔΚΕ. Είναι πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ και των ΟΤΑ κι εμείς εκτιμάμε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το μετά και εκεί δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι λόγω της σοβαρότητας του εγχειρήματος και των μεγάλων συνεπειών που συνεπάγεται στην όλη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, θα ήταν καλό να υπάρχει ρήτρα αναθεώρησης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με την έννοια της δοκιμασίας και της διόρθωσης όσων στην πράξη θα φανούν ότι αποτελούν ανορθόδοξες ή λανθασμένες επιλογές.

Τελική παρατήρηση την οποία θα ήθελα να κάνω είναι ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνον όσα η κυβέρνηση θεωρεί ως αυταρχικά και αναλλοίωτα δεδομένα ως προς τις χωροταξικές της επιλογές. Είναι, με την ευκαιρία αυτή, η προώθηση και εκείνων που ομόφωνα απεφάσισε η Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, η προώθηση δηλαδή της αρχής της επικουρικότητας και στην περιφέρεια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με συνταγματική ενίσχυση εν όψει μάλιστα και των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς επίσης και η εξασφάλιση και η κύρωση των υπολοίπων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Χάρτας τοπικής αυτονομίας και στην περιφέρεια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είχαμε με τον κ. Αβραμόπουλο και τα μέλη της Ε.Ε. της ΚΕΔΚΕ ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι το νομοσχέδιο αυτό υλικό για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά ο πλειοψηφικός κυβερνητισμός, ο πλειοψηφικός κοινοβουλευτισμός. Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές και είναι αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση, μέσα και έξω από τη Βουλή.

To Γραφείο Τύπου