Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/10/1997

Επίσκεψη αντιπροσωπείαςτου ΣΥΝ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, τη βουλευτή Στέλλα Αλφιέρη και στελέχη της Ν.Ε. Υγείας του ΣΥΝ επισκέφθηκαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, μετά από πρόσκληση της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου.

Έγινε διεξοδική ενημέρωση της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ για τα προβλήματα ψυχιατρικής πολιτικής και μεταρρύθμισης, που υπάρχουν σε χρόνια κατάσταση κι έξαρση. Επίσης συζητήθηκαν λειτουργικά προβλήματα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, όπως οι μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια αποκατάστασης, οι περικοπές στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, ενός νοσηλευτικού ιδρύματος που δεν έχει έσοδα και χρησιμοποιείται ταυτόχρονα ως νοσοκομείο και άσυλο.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των προτάσεων της Επιστημονικής Επιτροπής, για θεσμοθέτηση Θεραπευτικής Μονάδας, αποκατάστασης, για έγκριση του προγράμματος "ʼμεση Παρέμβαση", για εκπόνηση κι εφαρμογή προγραμμάτων αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, γαι επιχορήγηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες, για προώθηση και στήριξη των νέων δομών που λειτουργούν στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι απο τις 11/2/97 είχε θέσει τα σχετικά με την ψυχιατρική πολιτική και μεταρρύθμιση, με επίκαιρη ερώτηση προς τον κ.πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκε τα περίπτερα νοσηλείας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης δήλωσε:

"Η στάση απέναντι στον ψυχικώς πάσχοντα έχει ευθεία σχέση με το επίπεδο του πολιτισμού και την ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής μιας χώρας. Η πολιτική για την ψυχική υγεία δεν είναι τεχνοκρατική υπόθεση υλοποίησης κάποιων προγραμμάτων. Έχει επιστημονικές, ηθικές, κοινωνικές και πολιτιστικές παραμέτρους. Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν είναι χώροι αποθήκευσης ανθρώπων, που διαβιώνουν κάτω από τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Χρειάζεται σχεδιασμός και στρατηγική για μια πολιτική ψυχικής υγείας, με αποκέντρωση υπηρεσιών, από-ιδρυματοποίηση των χρονίων ασθενών, εκπαίδευση προσωπικού ψυχικής υγείας. όπου δεν υπάρχει τέτοια σχεδιασμένη πολιτική, τότε δίνονται απαντήσεις με αποσπασματικά κι αυταρχικά μέτρα. Σε μια εποχή των πολύμορφων αποκλεισμών, της απάθειας και της ατομικής τακτοποίησης, έχει ευρύ πεδίο δράσης κάθε πρωτοβουλία, που αντιτάσσει την κοινωνία της αλληλεγγύης στην καθημερινότητα της αδιαφορίας. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν είναι υπόθεση που αφορά περιθωριακές καταστάσεις. έχει σχέση με την κοινωνία στο σύνολό της. Κι αποτελεί πρώτιστη πολιτική ευθύνη να έχει τη σωστή προτεραιότητα κι ιεράρχηση. Είναι ντροπή να θυμάται η Ελλάδα την ψυχική υγεία, κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τη χώρα υπό παρατήρηση κι έλεγχο για το όνειδος της Λέρου ή για την κατάσταση στο Δαφνί."

To Γραφείο Τύπου