Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/10/1997

Ενταση στο Αιγαίο

Ο Νίκος Μπίστης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο ΣΥΝ έγκαιρα είχε επισημάνει ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, θα ενταθούν οι προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας, προκειμένου να εδραιωθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα και να μπλοκαριστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ταυτοχρόνως είχαμε προειδοποιήσει ότι το "δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου", χωρίς να εξασφαλίζει ουσιαστικά αποτελέσματα, θα δώσει προσχήματα για την ανάπτυξη της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι ένα θερμό επεισόδιο θα εξυπηρετήσει ευθέως την τουρκική στρατηγική της κλιμάκωσης της έντασης.

Ο διεθνής παράγων, που σπεύδει τώρα ανήσυχος στην ΄Αγκυρα, με την σιωπή του απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις ενθαρρύνει και υποθάλπει την ένταση.

Η άμεση αποκλιμάκωση είναι προτεραιότητα. Η κυβέρνηση αντί να αιωρείται συνεχώς ανάμεσα στο "πνεύμα της Μαδρίτης" και στις αμετροεπείς δηλώσεις Πάγκαλου, έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει στρατηγική και τακτικές, ώστε να προωθήσει, με σταθερότητα και χωρίς παλινωδίες, την μόνη αποτελεσματική πολιτική του διαλόγου στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

To Γραφείο Τύπου