Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/10/1997

Με αφορμή την έκθεση της "Επιτροπής Σπράου", το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η κυβέρνηση, όπως και σε άλλα μεγάλα θέματα, επιχειρεί και στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού συστήματος να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και να προωθήσει τις λύσεις που επιδιώκει χωρίς ουσιαστικό διάλογο και χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη να διατυπώσει ευθέως τις δικές της συγκεκριμένες προτάσεις.

Η πρόταση του ΣΥΝ είναι σαφής:

*Να ανασταλεί, όσο διαρκεί ο κοινωνικός διάλογος, η εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας.

*Να οργανωθεί ένας σοβαρός και συγκροτημένος κοινωνικός διάλογος για το σύνολο του ασφαλιστικού προβλήματος, χωρίς μικρά και μεγάλα πακέτα και κυβερνητικούς ετεροχρονισμούς.

*Στη βάση των κοινωνικών συμφωνιών που θα προκύψουν, να προωθηθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η Έκθεση της Επιτροπής Σπράου δεν εξασφαλίζει αυτούς τους όρους. Απορρίπτει, προτάσεις που προέρχονται από τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς και τις επιστημονικές οργανώσεις ως ανεφάρμοστες, όταν είναι γνωστό ότι το ύψος των δαπανών για κοινωνική προστασία και ασφάλιση που δαπανά η χώρα μας είναι περίπου στο 50% των αντίστοιχων δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκθέσεις των ειδικών, οι απόψεις των συνδικάτων, της κυβέρνησης, των κομμάτων και των άλλων κοινωνικών οργανώσεων, χωρίς αποκλεισμούς και μονομέρειες θα πρέπει να αποτελέσουν υλικό και αντικείμενο του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου και όχι επιλεκτικά στοιχεία επικοινωνιακής τακτικής με στόχους την μεθοδευμένη προώθηση ειλημμένων αποφάσεων και τον εκφυλισμό του κοινωνικού διαλόγου.

To Γραφείο Τύπου