Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/10/1997

Δήλωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τις χαριστικές ρυθμίσεις υπουργών

"Οι συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις που προωθούν οι διάφοροι υπουργοί με τελευταίο τον υπουργό Γεωργίας προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, πελατειακών σχέσεων και το όργιο τροπολογιών που γίνεται κατά καιρούς στη Βουλή, όπως προχθές κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τα χρέη των συνεταιρισμών υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά το έλλειμμα διαφάνειας και αξιοπιστίας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Και μάλιστα σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών και εισοδηματικών πιέσεων για τους ασθενέστερους.

Κοντά σ' αυτό το αρνητικό φαινόμενο οι καταγγελίες βουλευτών για παρεμβάσεις κύκλων συμφερόντων ακόμα και σε εσωτερικές διαδικασίες κομμάτων αναδεικνύουν τις σοβαρές και επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνει η πολιτική δράση των εξωθεσμικών κέντρων. Το πρόβλημα δοσοληψιών και διαπλοκής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής, είναι κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, που καταργεί την αυτονομία και τις δημοκρατικές εγγυήσεις της πολιτικής. Όσο η κυβέρνηση αρνείται νέους θεσμούς διαφάνειας και ελέγχου συντηρεί, ανακυκλώνει και διευρύνει τη νοσηρή εστία που διαβρώνει και διαφθείρει τα πάντα.

Ο ΣΥΝ επιμένει στην ανάγκη θέσπισης νέων πολιτικών και θεσμικών πλαισίων διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, προστασίας της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και του δημοσίου συμφέροντος από τις εξωθεσμικές επιρροές και επιβολές συμφερόντων. Επιμένει ακόμα ο ΣΥΝ στην ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης και στη Βουλή για τους τρόπους παραγωγής και αντιμετώπισης του πολιτικού χρήματος σήμερα στην Ελλάδα".

To Γραφείο Τύπου