Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/10/1997

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε:

Για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η 'Αγκυρα επιμένει στην τακτική των προκλήσεων και οι ισχυροί της διεθνούς κοινότητας παριστάνουν ότι δεν ακούν και δεν βλέπουν. Όλοι οι Έλληνες αποδοκιμάζουμε τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση Πόντιου Πιλάτου που ακολουθούν οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις. Ο ελληνικός λαός βλέπει και την έλλειψη σχεδιασμένης στρατηγικής στην πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, μια πολιτική που κινείται από το χθες στο πουθενά, γεμάτη παλινωδίες, διστακτικότητες και αντιφάσεις.

Εκείνο, λοιπόν, που εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ επισημαίνουμε είναι η ανάγκη η κυβέρνηση να ακούσει όλα τα κόμματα, να εκτιμήσει τη μέχρι σήμερα πορεία της πολιτικής της. Να αντιμετωπίσει την έλλειψη εσωτερικής, ενιαίας άποψης στους κόλπους της και να σχεδιάσει συγκεκριμένες κινήσεις γιατί όσο πλησιάζουμε στο χρόνο που θα αρχίσουν οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να οξυνθεί η ένταση και να πληθύνουν οι προκλήσεις.

Πριν επαναληφθεί η ιστορία των Ιμίων, πριν βρεθούμε μπροστά στην προώθηση διαδικασίων θερμού επεισοδίου, για το οποίο μιλούν με μεγάλη ευκολία τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη, προτείνω στον κ.πρωθυπουργό να ακούσει όλα τα κόμματα. Να πάρει την πρωτοβουλία και να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, την τακτική που πρόκειται, αλλά και να ακολουθήσει και να ακούσει η ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις των κομμάτων για ένα πλαίσιο επεξεργασμένης στρατηγικής στις κρίσιμες συνθήκες που όλοι ομολογούν ότι διαμορφώνονται.

Για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων

Ο ΣΥΝ ενδιαφέρεται να προωθηθούν και να πετύχουν πραγματικές διαδικασίες ανακυττάρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αναγκαία η πολιτική της ανακυττάρωσης. Πρέπει να γίνει όμως με τον σωστό τρόπο. Επισημαίνουμε μεγάλα λάθη και ανορθόδοξες μεθοδεύσεις που έχουν προωθηθεί μέχρι στιγμής και για τις οποίες ασκούμε έντονη κριτική.

Για την ομιλία του πρωθυπουργού και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Ο κ.πρωθυπουργός από χθες με τρόπο απροσχημάτιστο ακολουθεί τη συνειδητή τακτική να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο. Σε έναν λαό, ο οποίος επί 12 χρόνια αναστατώνεται διαρκώς και πιέζεται εξακολουθητικά από μία μονόδρομη και εξουθενωτική πολιτική λιτότητας, ο κ.πρωθυπουργός απευθύνεται για να του πει ότι έχει παραισθήσεις, ότι δεν ζει την πραγματικότητα της ζωής του. Ότι εκείνος ξέρει καλύτερα απ" τον κάθε πολίτη αν πράγματι μεγαλώνουν οι δυσκολίες του, οι πιέσεις του και οι ανάγκες του.

Αυτή τακτική είναι απαράδεκτη και για έναν επιπρόσθετο λόγο γιατί την ίδια ώρα ο ελληνικός λαός βομβαρδίζεται καθε εβδομάδα με εκθέσεις συμβούλων που περίπου εμφανίζονται ως κυβερνητικές διακηρύξεις, περιγράφοντας το ζοφερό μέλλον που περιμένει τον ελληνικό λαό. Αυτή η στάση του κ.πρωθυπουργού είναι κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτη και είναι και επικίνδυνη, γιατί δείχνει ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να ζει σε άλλο τόπο, σαν να απευθύνεται σε άλλο λαό.

To Γραφείο Τύπου