Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/10/1997

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Υπουργό Αμυνας κ. Α.Τσοχατζόπουλο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μετά τη συνάντηση δήλωσε:

"Είχαμε μια διεξοδική ενημέρωση για τα θέματα της αρμοδιότητας του κ.Τσοχατζόπουλου και τον ευχαριστώ, γιατί ήταν πλήρης από πλευράς παροχής στοιχείων και κατατόπισης. Τα ζητήματα της Εθνικής ʼμυνας είναι σοβαρά και δεν αντιμετωπίζονται με δηλώσεις και αντιδηλώσεις. Θα ήθελα να διατυπώσω την ανησυχία για την τροπή που έχουν πάρει την τελεταία περίοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που διολισθαίνουν κάθε μέρα προς ένα κλίμα έντασης. Όλοι ξέρετε ότι οι διαδικασίες της έντασης έχουν και την ιδιορρυθμία να αυτοτροφοδοτούνται πολλές φορές. Συσσωρεύονται απαράδεκτες προκλήσεις της τουρκικής πολιτικής και απαράδεκτες δηλώσεις των ΗΠΑ που αλληλοτροφοδοτούνται και δρουν συμπληρωματικά. Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, η ειρήνη και η αποκλιμάκωση της έντασης. Επιβάλλεται η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες και κινητικότητα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης, υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης. Πιστεύω ότι επιβάλλεται σε αυτήν την περίοδο η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση από πλευράς πολιτικών δυνάμεων. Γι΄αυτό και επισημαίνω ότι τούτη την ώρα χρειάζεται η Ελλάδα να μην παρασυρθεί στο σκηνικό μιας έντασης που δημιουργεί απρόβλεπτες τριβές.

Η περίοδος μέχρι και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και τις κυπριακές εκλογές είναι περίοδος που τα περιλαμβάνει όλα. Και είναι μία περίοδος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μετά την ενημέρωση που είχα με τον κ.Τσοχατζόπουλο, επιμένω στην ανάγκη ο κ.πρωθυπουργός, με δική του πρωτοβουλία, να συγκαλέσει αμέσως Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας . Επιβάλλεται η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα για τις εκιτμήσεις της και τις κινήσεις της. Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι διαδικασίες για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον κ.πρωθυπουργό ως ενοχλητικές ή άσκοπες διαδικασίες. Επιβάλλεται να συγκληθεί αμέσως Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπου ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του ελληνικού λαού και της ιστορίας.

Οι κινήσεις της τουρκικής πολιτικής είναι προκλητικές και οι δηλώσεις των ΗΠΑ είναι απαράδεκτες. Το πρόβλημα δεν είναι να αποκαλύπτουμε μόνο τον χαρακτηρα αυτών των συγκεκριμένων ενεργειών, που είναι περίπου γνωστός σε όλους. Το πρόβλημα είναι από την πλευρά της χώρας ποιες σχεδιασμένες κινήσεις, ουσιαστικές εκτιμήσεις και στρατηγικές πρωτοβουλίες πρέπει να προωθηθούν για να μην οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Θα ήθελα στο σημείο αυτο να επισημάνω ότι την ώρα που η Τουρκία προκαλεί με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, ο κ.Γιλμάζ διατρέχει όλη την Ευρώπη και ενημερώνει κράτη και κυβέρνήσεις".

To Γραφείο Τύπου