Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/10/1997

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ για την παρουσίαση των προτάσεών του για Αποκέντρωση με ισχυρή Αυτοδιοίκηση καθώς και τις συνενώσεις των κοινοτήτων, με το σχέδιο"Καποδίστριας"

Τις θέσεις του κόμματος παρουσίασαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΝ και ειδική αγορήτρια στο σχετικό Ν/Σ Μαρία Δαμανάκη και το μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Νίκος Κωνσταντόπουλος:

Ο Συνασπισμός έχει προγραμματικό στόχο και στρατηγική επιλογή την περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Μόνο με πραγματική περιφερειακή αποκέντρωση και ουσιαστική αυτοδιοίκηση μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία του κράτους, περιφερειακός σχεδιασμός της ανάπτυξης, πολιτική κοινωνικής συνοχής και στήριξης στην περιφέρεια, περιβαλλοντική πολιτική, πολιτιστική δημιουργία και δημοκρατική ανανέωση και αναζωογόνηση του δημόσιου βίου της χώρας.

Οι στόχοι αυτοί δεν είναι αποσπασματικές επιμέρους επιδιώξεις. Δεν είναι μεμονωμένοι αυτοσκοποί. Είναι μια συνολική στρατηγικής σημασίας επιδίωξη. Επιβάλλεται, κατά την άποψή μας, η ανακυττάρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επιβάλλεται η ολοκλήρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως επιβάλλεται η δημιουργία θεσμών περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι είναι η αναγκαία, η συνολική και ενιαία προώθηση αυτών των θεσμικών αλλαγών και στα τρία επίπεδα αυτοδιοίκησης, και στο τοπικό, το νομαρχιακό, το περιφερειακό.

Λέμε λοιπόν κατ" αρχήν ναι στην ανακυττάρωση με τις συνενώσεις, όπως λέμε ναι στην ολοκλήρωση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όπως λέμε ναι στην ανάγκη θέσπισης περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Έχουμε δηλώσει κατ" επανάληψη ότι εκείνο που επιδιώκουμε είναι η αιρετή και ισχυρή αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει μία σαφής αποσαφήνιση των επιπέδων διοίκησης και αυτοδιοίκησης, να εφαρμοστεί δηλαδή και στην Ελλάδα η αρχή του ποιός κάνει τί.

Υποστηρίζουμε την συνολική αναδιάρθρωση του κράτους και συνδέουμε το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις με την συνολική αντίληψή μας για το θεσμικό σύστημα αυτοδιοίκησης. Η αναδιάρθρωση και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητοι όροι για την εξέλιξη του κράτους και την θεσμική του αντιστοιχία με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Πιστεύουμε ότι η αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση πρέπει να προβλέπει την αιρετή αυτοδιοίκηση στην περιφέρεια με αριθμό περιφερειών σαφώς μικρότερων των σημερινών 13. Την ισχυρή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με μικρότερο αριθμό Νομών από τον σημερινό και τον κύριαρχο ρόλο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση για να είναι ισχυρή μέσα από την κατάργηση των κοινοτήτων και την προαγωγή τους σε δήμους, σε μια διαδικασία λειτουργικής συγχώνευσης και συνεργασίας, ανακυττάρωσης και ανασυγκρότησής τους, πρέπει να εξασφαλίσει και τους αναγκαίους θεσμικούς και οικονομικούς πόρους.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για τις συνενώσεις βάζει αυτό το κρίσιμο πρόβλημα της ανακυττάρωσης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και της αναμόρφωσης των δήμων και κοινοτήτων.Με αυτό το σχέδιο νόμου διαμορφώνεται και το πλαίσιο των εκλογών του 1998 με ένα νέο χάρτη Τ.Α. της χώρας. Αυτό το βήμα που γίνεται με το νομοσχέδιο δεν είναι εκείνο που χρειαζόταν, είναι κατώτερο των περιστάσεων, δεν αντιστοιχεί στις απαιτήσεις και στην πνοή που έχει ανάγκη μια τέτοιου μεγάλου εύρους μεταρρύθμιση. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ αφυδατώνει και υποβαθμίζει μεγάλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις που χρόνια η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά αναδείκνυε και προωθούσε. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί την ανάγκη των θεσμικών αλλαγών για να καλύψει δικές του υστεροβουλίες ή ατολμίες ή και σκοπιμότητες.

Επισημαίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε 12 χρόνια κυβερνητικής θητείας για να κατανοήσει την αναγκαιότητα των συνενώσεων. Η σύγχρονη Αριστερά αγωνίστηκε εδώ και χρόνια και αγωνίζεται για να προωθηθούν και να πετύχουν οι συνενώσεις, για να υπάρξει ένας νέος χάρτης αυτοδιοίκησης με λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, με πόρους, αρμοδιότητες και στελέχωση. Δήμους ικανούς να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας, να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Από αυτή την σταθερή σκοπιά, προτείναμε και προτείνουμε, πιέζαμε και πιέζουμε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι για να γίνει σωστά και να πετύχει η μεταρρύθμιση των συνενώσεων:

*Να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου "Καποδίστριας" το οικονομικό πακέτο για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και για την θέσπιση οικονομικών κινήτρων που είναι απαραίτητα στα πρώτα βήματα των νέων δήμων.

*Να εξασφαλιστεί με δεσμευτικό τρόπο η ταχεία και επαρκής στελέχωση των νέων δήμων με αδιάβλητες διαδικασίες, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς τα χάσματα και τις τεράστιες ανεπάρκειες που παρουσιάζει ακόμη και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

*Να μην γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός με μικροκομματικές και πελατειακές σκοπιμότητες, αλλά να ανταποκρίνεται στα αναπτυξιακά, πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

*Επίσης να εξασφαλιστεί εκλογικό σύστημα γνήσιας αντιπροσώπευσης των τοπικών κοινωνιών με την απλή αναλογική.

Το σ/ν του οποίου άρχισε η συζήτηση σήμερα θα μπορούσε να προωθηθεί με την μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση. Δεν θέλησε η κυβέρνηση την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συνεννόηση και αποδοχή. Προτίμησε να επιβεβαιώσει τις μονομερείς αποφάσεις τις οποίες εξαγγέλλει ως δεδομένες και τελειωμένες. Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις εντάσεις που έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και επτά μήνες. Εχει τεράστια ευθύνη για την ελλειπέστατη ενημέρωση των πολιτών και των οργάνων της αυτοδιοίκησης. Εχει ευθύνες διότι αγνόησε αποφάσεις και δεν αξιοποίησε συγκεκριμένες υποδείξεις, ενώ από την άλλη πλευρά διευθέτησε προτάσεις παραγόντων, κεντρικών στελεχών και βουλευτών, προκειμένου να διασφαλιστούν πελατειακά οφέλη από τον σχεδιασμό. Ολα αυτά συνιστούν τούτη την ώρα πολύ σοβαρή ευθύνη της κυβέρνησης για τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις σε μια τόσο ουσιαστική και αναγκαία μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο τόπος.

Και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης προσωπικά αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη στο βαθμό που επιμένει στην αυταρχική εξαγγελία του, για το ότι δεν θα δεχθεί αλλαγές στη Βουλή για το σ/ν, και ιδιαιτέρως για το χωροταξικό. Ο ΣΥΝ θα αντιπαρατεθεί δυναμικά, έντονα, επίμονα σε αυτή την επιλογή η οποία ακυρώνει το Κοινοβούλιο και η οποία αναδεικνύει σε μοναδικό θεσμό την κυβέρνηση. Θα επιδιώξουμε να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, γιατί χρειάζονται. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν και στο χωροταξικό και στο οικονομικό και στο εκλογικό και στις προβλέψεις για τη λειτουργία και τη συγκρότηση των νέων δήμων. Θα αγωνιστούμε λοιπόν για να γίνει ουσιαστική συζήτηση, όχι συζήτηση απλής επικύρωσης. Επισημαίνουμε ότι χρειάζονται προσθήκες, τροπολογίες, διορθώσεις και αλλαγές σε όλα τα κρίσιμα θέματ.α Θα ζητήσουμε και ήδη ζητήσαμε να ακουστούν όλοι οι εκπρόσωποι, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, της συντονιστικής Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για τις συνενώσεις. Δεν πρέπει να περάσει η κυβερνητική θέση που θεωρεί ότι είναι δεδομένο και τελειωμένο το νομοσχέδιο. Και για το χωροταξικό, ήδη έχουν επισημανθεί και θα σας δοθούν στοιχεία για 4 κατηγορίες προβλημάτων που δημιουργούνται. Πρώτον από την έλλειψη κριτηρίων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δεύτερον από την αντιφατική εφαρμογή των κριτηρίων που καθορίζει ο νόμος σε διαφορετικές περιοχές. Τρίτον από την παραγνώριση, την αδιαφορία και την απόρριψη εκφρασμένων θελήσεων για συνενώσεις και συγκεκριμένους τρόπους. Τέταρτον, από την εμφανή παρέμβαση κριτηρίων εκλογικού και παραγοντικού χαρακτήρα. Είναι αυτονόητο ότι θα αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα όρια του 50%, να διευρυνθεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής και να εξασφαλιστούν αποφασιστικές και όχι δυνητικές αρμοδιότητες στα αντίστοιχα όργανα της Τ.Α. Και για τα οικονομικά επίσης θα προβωθήσουμε ουσιαστικές αλλαγές και τροπολογίες έτσι όπως έχουν καθοριστεί και από τα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Ο ΣΥΝ λέει επί της αρχής και κατ" αρχήν ναι με όλες αυτές τις παρατηρήσεις, τις διαφωνίες, τις ενστάσεις, την κριτική στα επιμέρους θέματα, όπως λέει ναι και στον τρόπο ολοκλήρωσης της νομαρχιακής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε ότι έστω και άτολμο, έστω και στραβό, έστω και μετέωρο, ένα βήμα που γίνεται μπορούμε από καλύτερες θέσεις να το αξιοποιήσουμε προκειμένου να προβάλουμε συνολικά την στρατηγική μας επιδίωξη για την περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Θέλουμε, λοιπόν, να διαμορφωθούν οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να εργαστούν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της χώρας, ώστε στηνπράξη να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τα οποία φορτώνουν και την μεταρρύθμιση αυτή, η ανικανότητα και η κομματική υστεροβουλία του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύοντας στη δυναμική που έχουν στην πράξη στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο διαδικασίες συνενώσεων με κριτήρια ουσιαστικά και στην ωριμότητα των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης: Προτείνουμε και θα επιμείνουμε να υιοθετηθεί ρήτρα αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού μετά την πρώτη τετραετία λειτουργίας των νέων δήμων. Θα προτείνουμε κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να γίνουν οι αντίστοιχες συνταγματικές προβλέψεις για την κατοχύρωση της περιφερειακής αποκέντρωσης με πραγματική αυτοδιοίκηση και στα τρία επίπεδα. Τέλος, θα επιμείνουμε και θα ζητήσουμε να κυρωθούν επιτέλους και τα υπόλοιπα άρθρα της Ευρωπαϊκής Χάρτας τοπικής αυτονομίας και να εφαρμοστεί η αρχή της επικουρικότητας και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην περιφέρεια και στην Ελλάδα.

Με αυτές τις σκέψεις θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, προκειμένου να υτπερασπιστούμε την αναγκαιότητα, η περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση να μην παραμένει εξακολουθητικά στα ζητούμενα του πολιτικού μας συστήματος.

Μαρία Δαμανάκη:

Είχαμε σήμερα στη Βουλή την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που ασχολείται με το νομοσχέδιο. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και θέλω πολύ συνοπτικά να τις επαναλάβω.

Στο χωροταξικό θέμα, πέραν από τις καταγγελίες των όσων παρεμβάσεων έγιναν, έχουμε τη συγκεκριμένη πρόταση για ρήτρα αναθεώρησης μετά από μία τετραετία. Στο οικονομικό θέμα, έχουμε τη συγκεκριμένη πρόταση να προβλεφθούν πρόσθετοι πόροι, πέραν από τους υπάρχοντες για το εγχείρημα των συνενώσεων, μαζί με την πρότασή μας βέβαια για τη γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ.

Για τα θεσμικά θέματα, έχουμε την πρόταση να καταργηθεί το όριο της εκπροσώπησης του 50% στις κοινότητες για να υπάρξει συνδυασμός, έστω να μειωθεί στο 30%, όπως επίσης και την πρόταση για τη διεύρυνση της απλής αναλογικής. Οπως και μία σειρά άλλων προτάσεων που αναφέρονται στα επιμέρους άρθρα. Ο ΣΥΝ θα επιμείνει να γίνει πολιτική συζήτηση στη Βουλή -η Βουλή δεν μπορεί να τίθεται εκτός συζήτησης- και νομίζουμε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να μείνουν ανοικτά και να αποφασίσει τελικά η Βουλή για το αν και πότε και ποιές τροποποιήσεις θα υπάρξουν.

Δημήτρης Χατζησωκράτης:

Σας δώσαμε ένα κείμενο που περιλαμβάνει για 21 νομούς περιπτώσεις λαθεμένων και σκόπιμων χωροταξικών επλογών στο σ/ν. Δεν είναι οι μοναδικές. Είναι όμως χαρακτηριστικές και αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Ο Υπουργός λέει ότι χωροταξία δεν μπορούμε να κάνουμε μέσα στη Βουλή. Χωροταξία όμως δεν είναι ούτε μοιρογνωμόνιο, όπως νομίζει, ούτε αζιμούθια κ.λπ. Δεν καταλαβαίνω γιατί χωροταξία μπορούν να κάνουν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι την έκαναν καθ" όλη τη διάρκεια των μηνών που πέρασαν. Το πρώτο είναι αυτό και θα επιμείνουμε. Το δεύτερο έχει σχέση με αυτό που είπε ο Υπουργός ότι δεν έχουν παρουσιάσει προτάσεις και αντιπροτάσεις τα άλλα κόμματα. Ο ΣΥΝ έχει προτάσεις σε όλα τα άρθρα. Οι τροπολογίες θα κατατεθούν και στη διαρκή Επιτροπή και στην ολομέλεια της Βουλής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσαν:

Για την ανακυττάρωση και τις εκλογικές ρυθμίσεις

Νίκος Κωνσταντόπουλος:

Ο όρος ανακυττάρωσης της Τ.Α. δεν είναι τωρινός. Εχει χρησιμοποιηθεί κατ" επανάληψη στην περίοδο εκείνη που η Αριστερά προωθούσε την αναγκαιότητα της ευρύτατης μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην περιφέρεια. Γνωρίζετε ότι στη δομή και τη λειτουργία του κράτους υπάρχει κυβερνητικός παραγοντισμός, γραφειοκρατική αγκύλωση, πελατειακή σκοπιμότητα, μηχανισμοί οι οποίοι λειτουργούν στο όνομα σκοπιμοτήτων και όχι στο όνομα αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και κοινωνικής στήριξης. Είναι αναγκαία λοιπόν η ανακυττάρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η περιφερειακή αποκέντρωση. Με αυτή τη δομή που υπάρχει δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα πρόγραμμα και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί καμμία προϋπόθεση απ" αυτές που χρειάζονται για να υπάρξει αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα στην άσκηση της πολιτικής και στη διαχείριση των αντίστοιχων προγραμμάτων. Θα έλεγα ότι και η επιλογή της κυβέρνησης για διορισμένο περιφερειάρχη αποτελεί οπισθοδρόμηση, είναι ένας από τους στόχους που ο ΣΥΝ θέτει προκειμένου να παλέψει για να προωθήσει την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Για το δεύτερο σημείο, έχουμε προτείνει κατ" επανάληψη και επιμένουμε στην Απλή αναλογική. Αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εχουμε επισημάνει ήδη την αντίφαση που υπάρχει στην κυβερνητική επιλογή. Δέχεται την απλή αναλογική σε ένα μέρος των εκλογών. Δεν την διευρύνει. Εχουμε προτείνει την κατάργηση του ορίου του 50% που προβλέπει και επίσης έχουμε προτείνει την ύπαρξη αρμοδιοτήτων και όχι τη δυνητική πρόβλεψη αρμοδιότητων. Η διαδικασία του εκλογικού συστήματος στην Τ.Α. έχει σχέση με το εάν και κατά πόσον θα εφαρμοστεί η αρχή της επικουρικότητας κάποτε σωστά.

Για ενδεχόμενο μελλοντικό "Καποδίστρια" στις περιφέρειες Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Μαρία Δαμανάκη:

Ως επικεφαλής της Κίνησης Πολίτες για την Αθήνα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την οργάνωση μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης στο Λεκανοπέδιο. Βεβαίως δεν διεκδικούμε το αλάθητο στην πρόταση αυτή. Πιστεύουμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ανοίξει, γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με το εύρος αυτής της Αυτοδιοίκησης, το γεωγραφικό, δηλαδή αν θα αφορά μόνο το Λεκανοπέδιο ή ολόκληρο τον νομό. Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο ανάδειξης της μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως θέλω να πω ότι η αδυναμία και της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να να λειτουργήσει ελλείψει αρμοδιοτήτων θέτει το πρόβλημα αυτό και από μία άλλη πλευρά και είναι αναγκαίο να συζητηθεί με έναν πολύ ανοιχτό τρόπο το θέμα αυτό. Εμείς θα το θέσουμε. Ως Κίνηση, έχουμε την πρόθεση να αναλάβουμε συγκερκιμένες πρωτοβουλία διαλόγου για το θέμα αυτό: Η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση της Αττικής και πώς πρέπει να προχωρήσει.

Νίκος Κωνσταντόπουλος:

Κατ΄αρχήν είναι λαθεμένη και πρέπει να επισημανθεί και η τακτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση φέτες-φέτες. Δεν έρχονται αυτά έτσι. ή υπάρχει συνολικός σχεδιασμός και ενιαία αντίληψη ή κατά περίσταση επιλέγονται κάποιες τέτοιες ρυθμίσεις. Εμείς λοιπόν λέμε ότι χρειάζεται να έρθουν με ενιαίο τρόπο αυτά τα ζητήματα και ουσιαστικά επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρξει ρήτρα αναθεώρησης δεν μπορεί να ισχύει η άποψη ότι κάθε νόμος μπορεί να αλλάξει. Βεβαίως κάθε νόμος μπορεί να αλλάξει, αλλά η ρήτρα αναθεώρησης είναι η πολιτική δέσμευση ότι υποχρεωτικά θα αλλάξει, ότι θα ανοίξει δηλαδή η διαδικασία αλλαγής υποχρεωτικά σε συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Οι εκλογές θα γίνουν και στις Νομαρχίες και τους Δήμους με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την προώθηση αυτού του συγκεκριμένου νόμου. Η τακτική του ΣΥΝ είναι καθορισμένη. Θα αντιμετωπίσουμε τις εκλογές της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με προγραμματικές προτάσεις, με επιδίωξη συρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής στήριξης και με αξιολόγηση προσώπων ανάλογα με την θητεία που έχουν, τη φερεγγυότητα, την κοινωνική τους αποδοχή και την αξιοπιστία

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες των δημοτικών μας κινήσεων και των οργανώσεων μας νομαρχιακών και άλλων κατασταικών μας ργανώσεων για να αντιμεωπίσουμε προβλήματα εν όψει των εκλογών. Δεν θέτουμε τη διαδικασία μας και την τακτική μας ούτε υπό προϋποθέσεις, ούτε υπό όρους, ούτε εν αναμονή των οποιοδήποτε εξελίξεων. Καμία σχέση για θέματα που σχετίζονται με αυτοδιοικητική πολιτική. Για μας ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών στη Δημοτική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναφέρεται στην πολιτική σημασία που έχει η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ως αποκεντρωμένη δομή και επίπεδο ανακατανομής εξουσιών.

To Γραφείο Τύπου