Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/10/1997

Συνάντηση ΣΥΝ με ΓΣΕΕ γιατον Κοινωνικό Διάλογο

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Στ. Λεουτσάκος, μέλος της Π.Γ. υπεύθυνος για την Εργατική Πολιτική, συναντήθηκαν με τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ στα πλαίσια της πολιτικής πρωτοβουλίας και του κύκλου συναντήσεων που έχει αναλάβει ο ΣΥΝ, σχετικά με την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, με στόχο την αποτροπή του εκφυλισμού του.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει την αξιοπιστία του κοινωνικού διαλόγου. Αντιμετωπίζει τον κοινωνικό διάλογο ως πολιτικό άλλοθι και επικοινωνιακό τέχνασμα, την ίδια ώρα που απ' έξω τον βομβαρδίζει με διαρροές ως εκθέσεις συμβούλων σχεδόν κάθε βδομάδα, δίκην προκηρύξεων. Ταυτόχρονα περιφρονεί τον προβληματισμό του κοινωνικού διαλόγου στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού για το 1998, όπως προκύπτει από τα σκληρά και άδικα πρόσθετα μέτρα.

Ο ΣΥΝ αγωνίζεται για έναν αξιόπιστο κοινωνικό διάλογο, που θα διερμηνεύει τους αγώνες των εργαζομένων, θα σέβεται την κοινωνική αγωνία και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με ειλικρίνεια.

Με τον κοινωνικό διάλογο ως θεσμό άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, όπως έγινε πρόσφατα στη Γαλλία και Ιταλία, διαμορφώνουν την κοινωνική πολιτική τους και τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση με τον κοινωνικό διάλογο εξακολουθεί να δίνει μαθήματα μικροκομματικής σκοπιμότητας και να κάνει παιχνίδια επικοινωνιακής τακτικής.

Την ώρα που ο κ. Σημίτης διακηρύσσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει λιτότητα, η φτώχεια, η ανεργία και οι αποκλεισμοί απλώνουν, οδηγώντας την κοινωνική συνοχή κι αντοχή σε οριακή δοκιμασία.

Την ώρα που ο κ. Σημίτης υπερασπίζεται το μονόδρομο της πολιτικής του στο όνομα της ονομαστικής σύγκλισης, η Γαλλία και η Ιταλία ανοίγουν άλλους δρόμους με κοινωνική συνεννόηση και πολιτική τόλμη, όπως έγινε με 35ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Χωρίς κοινωνικό πρόσωπο και χωρίς κοινωνικούς συμμάχους, η κυβέρνηση πορεύεται το μονόδρομό της, μέσα από την καθολική δυσφορία της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και την ευφορία μονάχα ορισμένων και περιορισμένων κύκλων.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τα αιτήματα της ΓΣΕΕ και την πανελλαδική απεργία της Πέμπτης. Για το 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών, το ασφαλιστικό, την εισοδηματική πολιτική και φορολογική δικαιοσύνη.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας θα στείλει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει και να νομιμοποιήσει απαράδεκτες επιλογές και μεθοδεύσεις".

To Γραφείο Τύπου