Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/10/1997

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στην Τουρκία

Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι αριστερές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας στον αγώνα για την ειρηνική εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν το κύριο θέμα των συναντήσεων στην ΄Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ από τον υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Πάνο Τριγάζη και τον βουλευτή του κόμματος Μουσταφά Μουσταφά.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ παρακολούθησε και χαιρέτισε το 1ο Συνέδριο του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1997 στο γήπεδο "Ατατούρκ" της ΄Αγκυρας, με την συμμετοχή 2200 αντιπροσώπων, και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος, τον 35χρονο καθηγητή Παν/μίου Ουφούκ Ουράς. Να σημειωθεί ότι στην ομιλία του στο Συνέδριο ο Ουφούκ Ουράς τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, της αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού, ενώ για την εσωτερική πολιτική κρίση στην Τουρκία τόνισε ότι η επιλογή είναι η δημοκρατία και όχι θεοκρατία ή μιλιταρισμός.

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ είχε συναντήσεις στην ΄Αγκυρα με την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Σούλε Μπουτζάκ, με τον καθηγητή και μέλος του Δ.Σ. της ΄Ενωσης Πανεπιστημιακών της Τουρκίας Γιακούπ Κεπενέκ και με εκπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος ΝΑDEP.

Χθες ο Π.Τριγάζης επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου επέδωσε τιμητική πρόσκληση στο συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, μέσω του μεταφραστή του Π.Αμπατζή, να πάρει μέρος στη συνάντηση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς για την Ευρω-Μεοσγειακή Συνεργασία, που θα γίνει στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου 1997. Τέλος, ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σεβαστείας καθώς και το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

To Γραφείο Τύπου