Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/04/2005

Με αφορμή την συμπλήρωση 38 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει

Για την Αριστερά και τα στελέχη της, που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα, η επέτειος της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου αποτελεί πολυσήμαντο γεγονός με οριακά συμβολικό αλλά και βαθιά ανθρώπινο περιεχόμενο, ενταγμένο στο αγωνιστικό πάνθεον του λαού μας για ελευθερίες, για δημοκρατία, για κοινωνική χειραφέτηση και για την αποδέσμευση από τα διεθνή ιμπεριαλιστικά δεσμά.

Σήμερα αισθανόμαστε ένα διπλό καθήκον:

Πρώτον, να καλέσουμε τη νεολαία, αλλά ιδιαίτερα και τους καταπιεσμένους και περιθωριοποιημένους της εποχής μας να δυναμώσουν τον αγώνα για να ηττηθούν ο πολιτικός αυταρχισμός, η φτώχεια, ο κοινωνικός συντηρητισμός. Να υποχωρήσει η κυριαρχία των νόμων της αγοράς και του πολιτικού δικομματισμού, που απαξιώνουν την πολιτική, υπονομεύουν τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Να αντιμετωπιστεί η μιντιοκρατία, που αλλοτριώνει και χειραγωγεί τις πολιτισμικές αναζητήσεις και τις ριζοσπαστικές εναλλακτικές ιδέες.

Δεύτερον, να δυναμώσουμε τις δικές μας προσπάθειες, ώστε η κοινωνική και η πολιτική Αριστερά στον κόσμο, την Ευρώπη, τον τόπο μας να έρθει ξανά στο προσκήνιο των εξελίξεων, μαζί με τις ιδέες, τις αξίες και τα ιδανικά που δίνουν νόημα πραγματικό στη ζωή, την ύπαρξη, τη δουλειά του καθένα μας, στις σχέσεις των ανθρώπων, στο αξιοβίωτο περιβάλλον ζωής, στην ανεμπόδιστη πνευματική λειτουργία, στη συνύπαρξη και την άνθιση των πολιτισμών μέσα από τη διαφορετικότητά τους, στον αγώνα για την ειρήνη.

Γνωρίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες είναι δύσκολες, σε μία εποχή που πάρα πολλοί από τους μαθητές των σημερινών σχολείων δεν διδάσκονται, δεν γνωρίζουν τους ηρωϊκούς αγώνες της νεολαίας και του λαού μας. Αλλά έχουμε τη συνείδηση ότι η Αριστερά, όπως και τότε, δεν κρίνεται στα εύκολα, δεν αρκείται στα στερεότυπα, δεν προσδιορίζει την ύπαρξή της μόνο μέσα από τη νοσταλγία αγώνων και ηρώων μιας άλλης εποχής.

To Γραφείο Τύπου