Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/11/1997

Συνάντηση ΣΥΝ με ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος τουΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ από τα μέλη της Π.Γ., Νίκο Βούτση, Στέργιο Πιτσιόρλα και Δημήτρη Χατζησωκράτη, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία τουΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Κώστα Σκανδαλίδη.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε:

"Η συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ έγινε σ' ένα κλίμα το οποίο σαφώς έχουν επηρεάσει οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες. Δηλώσεις οι οποίες επαναλαμβάνουν παλαιότερες διακηρύξεις του κ. Πρωθυπουργού. Και δείχνουν μία εμμονή σε ορισμένες αντιλήψεις. Ανταλλάξαμε απόψεις. Επαναλάβαμε στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ τις γνωστές και δημόσια διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΝ. Ζητήσαμε από την αντιπροσωπεία και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους και να απορρίψουν αυτές τις αντιλήψεις, οι οποίες διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα.

Ο ΣΥΝ, με σταθερή την προγραμματική του αντιπολίτευση, θα επιδιώξει, όπως και το 1994, ανοιχτές και ευέλικτες τοπικές, προγραμματικές συμφωνίες, χωρίς μονομέρειες και εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος σε κεντρικές συμφωνίες, σε συμφωνίες πακέτο, ερήμην των τοπικών οργανώσεων, κινήσεων και των τοπικών κοινωνιών. Στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές θα κριθούν προγράμματα και αντιλήψεις για την Τ.Α. Θα κριθούν πρόσωπα και επίσης φερεγγυότητα και αποδοχή τόσο των προγραμμάτων όσο και των προσώπων. Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν εκλέγονται κυβερνήσεις, δεν γίνονται για κομματική καταγραφή και πολύ περισσότερο δεν γίνονται για να δοκιμαστούν ρόλοι και σενάρια άσχετα με την Τ.Α.

Ο ΣΥΝ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική δυναμική που θα αναπτυχθεί σε κάθε νομό και σε κάθε δήμο. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα και στην φερεγγυότητα των προσώπων.Δεν είναι διατεθειμένος ο ΣΥΝ να αγνοήσει όλους αυτούς τους παράγοντες και να κάνει επιλογές με γενικά πολιτικά κριτήρια. Διαφωνούμε με τις απόψεις που διατυπώθηκαν και χτες και παλιότερα, γιατί αυτές οι απόψεις δείχνουν υποτίμηση του αυτόνομου ρόλου της Τ.Α. Αυτή ακριβώς η υποτίμηση βρίσκεται στη βάση όλων των καθυστερήσεων για την κατοχύρωση τόσο της τριτοβάθμιας όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αυτή η αντίληψη εξηγεί την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και στην αποδοχή ουσιαστικών τροπολογιών, διορθώσεων και αλλαγών στο πρόγραμμα Καποδίστριας.

Ο ΣΥΝ δεν θα κάνει από την ανάποδη πλευρά το λάθος που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν θα προσδώσει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές χαρακτήρα αρνητικού δημοψηφίσματος στην κυβερνητική πολιτική. Θα επιμείνει στον ιδιαίτερο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και το ιδιαίτερο περιεχόμενο αυτών των εκλογών. Θα δει όλα τα κόμματα και θα επιδιώξει με τα κριτήρια που προανέφερα τις ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις σε τοπικό πάντα επίπεδο.

Ο ΣΥΝ αποδίδει ιδιαίτερα σημασία στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με δεδομένη την αντίληψή του για τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της χώρας. Μας ενδιαφέρει απ' αυτές τις εκλογές να ενισχυθούν οι δυνάμεις που πιστεύουν πραγματικά σ' έναν ισχυρό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και είναι διατεθειμένες να αγωνιστούν προκειμένου να ανατρέψουν τις κρατούσες σήμερα αντιλήψεις που θέλουν την Αυτοδιοίκηση εξάρτημα του κεντρικού κράτους".

Στη συνέχεια ο Νίκος Κωνσταντόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή τη διγλωσσία. Οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έγιναν υπό την ιδιότητά του ως κυβερνητικού εκπροσώπου και έγιναν προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό το δυσμενές και δυσάρεστο σημερινό κλίμα.

- Ο Κ.Σκανδαλίδης τί σας απάντησε;

Ο Κ. Σκανδαλίδης θα κάνει δηλώσεις από το ΠΑΣΟΚ

Για τους τρεις μεγάλους δήμους

Ο ΣΥΝ θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες του και έγινε σαφές και κατά την συζήτηση ότι για τις τρεις μεγάλες πόλεις δεν κουβεντιάζουμε πακέτο, δεν συζητούμε πακέτο με κανέναν. Ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με κανέναν άλλον. Μας ενδιαφέρει κάθε πόλη χωριστά με τις διαδικασίες των τοπικών αποφάσεων, συνεκτιμώντας τα αυτοδιοικητικά και τα πολιτικά κριτήρια που είπα: Πρόγραμμα, πρόσωπα, φερεγγυότητα για την υλοποίηση του προγράμματος και για την επιτυχία των προσώπων.

Αν θα υπάρξει νέα συνάντηση ηγεσιών ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ

Εμείς είχαμε μία συνάντηση σήμερα την οποία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Ανταλλάξαμε απόψεις. Δεν συμφωνήσαμε νέα συνάντηση. Μας ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσουμε τις δικές μας διαδικασίες και θα εκτιμήσουμε το σύνολο των δεδομένων. Οι θέσεις του ΣΥΝ έχουν διατυπωθεί. Δεν επρόκειτο από την σημερινή συζήτηση να αλλάξει ο ΣΥΝ τις απόψεις του.

- Δηλαδή καταλήξατε σε αδιέξοδο;

Διατυπώσαμε αυτά τα οποία σας είπα. Ο κ. Σκανδαλίδης θα κάνει δηλώσεις το απόγευμα από το ΠΑΣΟΚ.

Για τις επιλογές του ΣΥΝ στους τρεις μεγάλους δήμους

Έχουμε διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει προκειμένου να αποφασίσουμε. Και για την Αθήνα και για την Θεσσαλονίκη και για τον Πειραιά. Δεν αντιλαμβάνομαι να ετίθετο άλλο θέμα, ότι μετά από μία συνάντηση με την αντιπροσωπεία οιουδήποτε κόμματος θα βγαίναμε και θα ανακοινώναμε κάτι διαφορετικό.

Για πρόταση κεντρικής πολιτικής συμφωνίας και συνεργασίας-πακέτο των δύο κομμάτων

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων ο ΣΥΝ διατύπωσε τις δικές του θέσεις, ότι δεν υπάρχει θέμα κεντρικής συμφωνίας ή συμφωνίας-πακέτο. Νομίζω ότι επ' αυτού και από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα δοθούν διευκρινίσεις στις δηλώσεις που θα γίνουν.

Ο ΣΥΝ έχει αποσαφηνίσει την θέση του και την επαναλαμβάνει. Εσωτερικές διαδικασίες, τοπικές αποφάσεις και αναζήτηση ευρύτερων συνεργασιών. Επομένως σε τοπικό επίπεδο αποκεντρωμένο λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η γενική πολιτική κατεύθυνση είναι, αναζητούμε ευρύτερες συμπαρατάξεις και συνεργασίες και κουβεντιάζουμε γενικά και ανοιχτά με ευέλικτη τακτική τα θέματα. Δεν απορρίπτουμε εκ των προτέρων τίποτε και δεν έχουμε μονόπλευρους προσανατολισμούς ή αποκλεισμούς εκ των προτέρων.

- Αποδίδετε στον κ. Ρέππα σκοπιμότητα στις χθεσινές του δηλώσεις;

Είπα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας τις χθεσινές δηλώσεις, είχε επίγνωση ότι οι χθεσινές δηλώσεις επηρεάζουν την σημερινή συνάντηση. Δεν μπορεί να ήταν δηλώσεις τυχαίες ούτε λανθασμένες. Ηταν δηλώσεις οι οποίες έθεταν προβλήματα σοβαρά και προς τα έξω ούτε λίγο ούτε πολύ προσδιοριζόταν από την κυβέρνηση ο χαρακτήρας της σημερινής συνάντησης.

To Γραφείο Τύπου