Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/11/1997

13η Συνάντηση του Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς (ΦΕΝΑ)

Έκκλησηγια την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και κοινή πρόταση για "πράσινους φόρους" από το Φόρουμ της Νέας Αριστεράς.

Μετά την υιοθέτηση κοινής πρότασης για την "πράσινη φορολογία", τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τον Ευρω-Μεσογειακό Διάλογο της Αριστεράς και την έγκριση Έκκλησης για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή που θα δοθεί ταυτόχρονα στη δημοσιότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις 29 Νοεμβρίου (διεθνή ημέρα αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη), ολοκληρώθηκε η τριήμερη σύνοδος στην Αθήνα του Φόρουμ ης Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς που οργάνωσε ο ΣΥΝ.

"Με την επιβολή πράσινων φόρων - αναφέρεται στην κοινή πρόταση - θα επιτύχουμε καλύτερο περιβάλλον, αύξηση της απασχόλησης, καινοτομίες στη βιομηχανία και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα". Ωστόσο επισημαίνεται ότι "αυτό ισχύει κυρίως αν οι πράσινοι φόροι αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης".

Στην "Έκκληση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή" καταδικάζονται οι εποικισμοί και γενικότερα η άρνηση της κυβέρνησης Νετανιάχου να εφραμόσει τις συμφωνίες του Όσλο, αλλά και οι πράξεις τρομοκρατίας απ΄οπουδήποτε κι αν προέρχονται, ενώ υποστηρίζεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν δικό τους κράτος.

Θετικότατα σχόλια απέσπασε η πρωτοβουλία του ΣΥΝ να οργανώσει με την ευκαιρία του Φόρουμ της Αθήνας, ειδική σύνοδο για τα προβλήματα της Μεσογείου και τις προοπτικές της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας και αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια με νέες πρωτοβουλίες που θα επεξεργαστεί "Ομάδα Εργασίας για τον Ευρω-Μεσογειακό Διάλογο της Αριστεράς", στην οποία μετέχει ο ΣΥΝ , η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, το Κίνημα Πολιτών Γαλλίας, η Πρωτοβουλία για την Καταλωνία και η Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας.

Επίσης, υιοθετήθηκε πρόταση του ΣΥΝ να οργανώσουν οι δυνάμεις του Φόρουμ κοινή εκδήλωση με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Διακιώματα, το 1998.

Τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη σύνοδος του Φόρουμ να γίνει τον Μάιο του 1998 στην Κοπεγχάγη και την προπαρασκευαστική επιτροπή να αποτελέοσυν ο ΣΥΝ, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Δανίας και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας.

To Γραφείο Τύπου