Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/12/1997

Συνάντηση ΣΥΝ με Ενωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ)

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος από τους Α.Φλαμπουράρη, μέλους της Π.Γ. και υπεύθυνο για τα Αθλητικά, το Γ.Τζιά και Α.Τασούλα, μέλη του Αθλητικού Τμήματος του κόμματος συναντήθηκαν με το Δ.Σ της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ).

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Με αφορμή τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα, που βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση και απλώνονται σε όλο το φάσμα των αθλητικών εκδηλώσεων, ο ΣΥΝ πήρε πρωτοβουλία προκειμένου να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς τα άμεσα μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος της τυφλής κοινωνικής βίας. Βρίσκεται σε έξαρση αυτό το φαινόμενο και δυστυχώς δεν περιορίζεται μονάχα στον αθλητισμό.

Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της ΕΠΑΕ κ. Σφακιανάκη. Θα συζητήσουμε αύριο με την ΕΠΟ, με τον ΠΣΑΠ και με άλλους φορείς γιατί πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να προωθηθούν συντονισμένες κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, που διασύρει τον αθλητισμό.

Αυτά που βλέπουμε κι αυτά που δεν βλέπουμε, δείχνουν ότι επιβάλλεται κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Υπάρχουν αλληλοτροφοδοτούμενοι μηχανισμοί εμπορευματοποίησης, ανταγωνισμού και μαζικής προβολής που διαστρέφουν συνολικά το αθλητικό ιδεώδες και τις αξίες του αθλητισμού. Οι αιτίες είναι πολλές. Υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά αίτια. Η κατάσταση πυροδοτείται βεβαίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης στις δομές και λειτουργίες του αθλητισμού, από την καχυποψία για τα εκάστοτε μέτρα που ανακοινώνονται για τα μάτια του κόσμου. Από την χρεωκοπία των εκάστοτε κυβερνητικών αρχών. Από το τρύπιο και σάπιο θεσμικό πλαίσιο. Από την τραγική έλλειψη αθλητικής παιδείας και, βεβαίως, από την εγκληματική απουσία πολιτικής για τους νέους, για τη νεολαία. Θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει μία απίθανη, ιλιγγιώδης σπατάλη χρημάτων από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και από τις αθλητικές εταιρείες, χωρίς αυτή η σπατάλη χρημάτων να έχει εξασφαλίσει την αναγκαία οργάνωση και λειτουργία του αθλητισμού, το αναγκαίο επίπεδο αθλητικής παιδείας, αξιοποίησης του αθλητισμού ως κοινωνικής αξίας με σύγχρονες δομές. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι κρατικές και οι κυβερνητικές δομές και αρχές είναι μέρος του προβλήματος. ΄Εχουν κι αυτές με τον τρόπο της λειτουργίας τους βασική ευθύνη για το ότι σήμερα παρουσιάζονται φαινόμενα γιγαντισμού, διαφθοράς, διάβρωσης και βίας στον ελληνικό αθλητισμό. Και τούτο, γιατί στον ελληνικό αθλητισμό με ευθύνη και του κράτους δεν εφαρμόζεται ποτέ μία πολιτική για τον αθλητισμό, οι κυβερνητικές και κρατικές αρχές περισσότερο πολιτεύονται και παραγοντίζουν και λιγότερο εφαρμόζουν πολιτική για τον αθλητισμό.

Θα ολοκληρώσουμε τις επαφές μας αύριο και θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που πιστεύουμε ότι μπορούν να προωθηθούν προκειμένου να υπάρξει εξυγίανση και κάθαρση, κοινωνική εμπιστοσύνη και αξιοποίηση του αθλητισμού ως κοινωνικής λειτουργίας που διαπαιδαγωγεί και διαμορφώνει αξίες και ιδεώδη. Να γίνει, επιτέλους, ο νέος καταστατικός χάρτης του ελληνικού αθλητισμού, να υπάρξει σύστημα αθλητικής παιδείας. Με κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες εναντίον της βίας".

Τμήμα Αθλητισμού