Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/12/1997

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με ΠΣΑΠ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει πάρει ο ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας στα γήπεδα, είχαμε σήμερα μια πάρα πολύ χρήσιμη συζήτηση με το Δ.Σ. του ΠΣΑΠ, με τον Πρόεδρό του τον Αντ.Αντωνιάδη. Πιστεύουμε ότι οι ποδοσφαιριστές και οι οργανώσεις τους έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα τα οποία σήμερα κατακλύζουν τα ελληνικά γήπεδα. Το φαινόμενο είναι εκρηκτικό, είναι διαλυτικό, έχει πολλά αίτια. Δεν αντιμετωπίζεται βεβαίως με ένα-δυό Σαββατοκύριακα ούτε με δηλώσεις πυροτεχνήματα. Χρειάζεται μια οργανωμένη και σχεδιασμένη πολιτική και σ' αυτή την πολιτική πρέπει πραγματικά να ανακτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο οι ΄Ελληνες ποδοσφαιριστές. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει πολιτική ευθύνη, που παραδόθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο στους επαγγελματίες παράγοντες. Υπάρχει πολιτική ευθύνη, γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αιχμάλωτο ενός νοσηρού πλέγματος σχέσεων, μέσα από το οποίο πλέγμα των νοσηρών σχέσεων και οι επαγγελματίες παράγοντες και οι εκάστοτε κυβερνητικοί μηχανισμοί παρεμβαίνουν στο δημόσιο βίο της χώρας. Εκείνο που χρειάζεται είναι αμέσως να αλλάξουν οι νομοθεσίες που ισχύουν για τον τρόπο εκλογής τόσο του Δ.Σ. της ΕΠΟ όσο και της ΕΠΑΕ. Επίσης να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τις χρηματοδοτήσεις της ΕΠΟ και των σωματείων της ΕΠΑΕ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι έγινε νόμος για τις ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες. Δεν έγινε νόμος για τον ΄Ελληνα ποδοσφαιριστή και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και παρατηρείται το φαινόμενο κατ' επανάληψη να γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των ΠΑΕ, χωρίς τούτη την ώρα να έχουν διασφαλιστεί οι εγγυήσεις που θα ενίσχυαν το ποδόσφαιρο, τις υποδομές του, τον ΄Ελληνα ποδοσφαιριστή και την αθλητική παιδεία, που είναι απαραίτητες. Το φαινόμενο, λοιπόν, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί και καλό είναι η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες τεης και να καταλάβει ότι τούτη την ώρα χρειάζεται ένας Καταστατικός Χάρτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που θα σπάει αυτό το νοσηρό πλέγμα σχέσεων που έχει σε αιχμαλωσία μόνιμη το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον΄Ελληνα ποδοσφαιριστή".

Για την σύσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της πολιτείας και εκπροσώπους του ποδοσφαίρου

"Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα δεν αντιμετωπίζεται με ευκαιριακά και αποσπασματικά μέτρα. Δεν αντιμετωπίζεται με προοπτική μιάς ή δυό Κυριακών και δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις. Εκείνο που χρειάζεται είναι η Πολιτεία να μην υποκρίνεται και να μην αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Η Πολιτεία ξέρει ότι η αιτία του προβλήματος που πυροδοτεί αυτό το εκρηκτικό φαινόμενο βρίσκεται στις δομές και στις λειτουργίες που έχουν καθιερωθεί και ισχύουν στην οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκεί, λοιπόν, να βάλει το χέρι της η πολιτεία, εκεί που πονάει. Να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει για την συγκρότηση της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ και τις διαδικασίες των σχετικών χρηματοδοτήσεων".

To Γραφείο Τύπου