Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/12/1997

Για τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα - Προτάσεις του Τμ.Αθλητισμού του ΣΥΝ

Μετά τις συναντήσεις του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου με τους αθλητικούς φορείς, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που είχε πάρει ο ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας στα γήπεδα, η Επιτροπή Αθλητισμού του ΣΥΝ καταθέτει τις παρακάτω διαπιστώσεις και προτάσεις.

Οι αιτίες που δημιουργούν, αναπαράγουν και υποθάλπτουν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στους αθλητικούς χώρους και ιδιαίτερα στα γήπεδα του ποδοσφαίρου έχουν τη βάση τους:

α) Στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι.

β) Στη δομή του ποδοσφαίρου την οποία οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες έχουν υπονομεύσει και καταστήσει διαβλητή και αναξιόπιστη στα μάτια των φιλάθλων και

γ) Στην ανυπαρξία ενιαίας κυβερνητικής πολιτικής για τη νεολαία, την παιδεία και τον αθλητισμό.

Πιο συγκεκριμένα:

Η ανεργία, η ανασφάλεια, η υποβάθμιση της εκπαίδευσης, η περιθωριοποίηση, ο αυταρχισμός, δεν είναι άμοιρα ευθυνών για τις εκρήξεις των νέων που πολλές φορές βρίσκουν στα γήπεδα τον κατάλληλο χώρο εκτόνωσης.

Η κατάσταση αυτή πυροδοτείται βεβαίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης στις δομές και τις λειτουργίες του αθλητισμού, από την καχυποψία για τα εκάστοτε μέτρα που ανακοινώνονται για τα μάτια του κόσμου. Οι φίλαθλοι δεν εμπιστεύονται τους παράγοντες, τους διαιτητές, τους αθλητικούς δικαστές. Και αυτή την καχυποψία και δυσπιστία του κοινού καλλιεργούν πολλές φορές οι ίδιοι οι παράγοντες πιστεύοντας λανθασμένα ότι μέσω του τυφλού φανατισμού θα πετύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Συνεχώς και συνειδητά ο αθλητισμός στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχεδόν απουσιάζει, ή έτσι όπως γίνεται καταντάει αγγαρεία και για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

Λείπει εντελώς η πολιτική για την καλλιέργεια, ανάπτυξη, διάδοση και προαγωγή του φίλαθλου πνεύματος.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - αποτελεί ουσιαστικά μέρος του προβλήματος αφού κύρια επιδίωξή της στο χώρο του αθλητισμού ήταν και είναι η άλωση του αθλητικού οικοδομήματος για πρόσκαιρα κομματικά και άλλα οφέλη και μάλιστα με μοχλό το δημόσιο χρήμα.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης:

Ο αθλητικός τύπος πολλές φορές δημιουργεί κυριολεκτικά πολεμικό κλίμα

Η εκτεταμένη προβολή "βίαιων επεισοδίων" από τα ΜΜΕ λειτουργεί ως καταξίωση για τους πρωτεργάτες τους.

Σπάνια έχουν συλληφθεί άτομα που πάντα πρωτοστατούν σε επεισόδια και ακόμα σπανιότερα έχουν προσαχθεί στον εισαγγελέα.

Δεν είναι σωστό πάντως να απομονωθεί το ποδόσφαιρο από τα δρώμενα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν πρέπει να περιχαρακωθεί και να αντιμετωπίζεται με "ειδικές μεθόδους" από την πολιτεία, τη δικαιοσύνη, το κράτος. Αντιτιθέμεθα στη "γκετοποίηση" του ποδοσφαίρου και σε μέτρα μόνο κατασταλτικά και αυταρχικά (όπως διάλυση συνδέσμων, απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα θεατών - οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας τους, κλπ). Δεν μπορούν τα αστυνομικά μέτρα και τελικά μόνο η καταστολή να αναγορευτούν σε τρόπο αντιμετώπισης κοινωνικών στη βάση τους προβλημάτων.

Χρειάζεται ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης και χάραξης πολιτικής για το σύνολο των προβλημάτων της νεολαίας που σχετίζονται με το τρίπτυχο μόρφωση - άθληση - ψυχαγωγία. Και για να υπάρξει αυτή η ενιαία αντιμετώπιση είναι ώριμο και αναγκαίο να υπάρξει ένα κυβερνητικό κέντρο (υπουργείο) που θα αντιμετωπίζει συνολικά και σφαιρικά τα θέματα Νεολαίας - Μόρφωσης - 'Αθλησης.

Επιτέλους πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση ενός νέου νόμου πλαισίου για τον αθλητισμό που θα διέπεται από μια βασική φιλοσοφία. Δηλαδή:

ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΣΕ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Βασικά χαρακτηριστικά αυτού του νόμου πρέπει να είναι:

Εκδημοκρατισμός του χώρου

Οικονομική διαφάνεια και θεσμοθετημένοι πόροι

Σαφής διαχωρισμός επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ενίσχυση ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ουσιαστική ενίσχυση σχολικού αθλητισμού

Το ζήτημα της βίας στα γήπεδα μπορεί να περιοριστεί αν ισχύσουν ΚΑΙ οι εξής προϋποθέσεις:

*Ανάπτυξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (άνοδος του ποδοσφαιρικού θεάματος, μοντέρνα και σύγχρονα γήπεδα που θα προσελκύουν τον/την φίλαθλο, τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού).

*Τήρηση της ισχύουσας στην Ελλάδα νομοθεσίας (Ν.2190 περί λειτουργίας ανωνύμων εταιρειών) ώστε να επέλθει πραγματική ισονομία στο χώρο και να παραμείνουν (;) προοπτικά μόνο οι βιώσιμες Π.Α.Ε.

*Πιστή και άμεση εφαρμογή της διυπουργικής απόφασης 2403/89 για την πρόληψη της βίας στα γήπεδα (που παραμένει ερμητικά κλεισμένος στα ντουλάπια των εκάστοτε υπουργείων).

*'Aμεσα μέτρα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου:

α) αποδέσμευση της αθλητικής δικαιοσύνης από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

β) ανεξαρτοποίηση και αναβάθμιση της διαιτησίας

γ) άμεση εφαρμογή των κατευθύνσεων της UEFA (αναβάθμιση των αθλητικών χώρων κλπ).

Πρέπει επίσης να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο όσον αφορά:

α) Τους φιλάθλους

Χρειάζεται εκλογίκευση της ποινικής νομοθεσίας ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από τη Δικαιοσύνη.

β) Τους παράγοντες

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο πράξεις που εφόσον προέρχονται από φιλάθλους να είναι ποινικά αυστηρότατα κολάσιμες και εφόσον προέρχονται από παράγοντες να επισείουν μόνο πειθαρχικές κυρώσεις.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι σπασμωδικά μέτρα ή εξαγγελίες και μάλιστα πολλές φορές σε λογικές αντιπαλότητας, δεν βοηθούν το ποδόσφαιρο.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου θα πάρει στο αμέσως επόμενο διάστημα την πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κοινωνίας και του αθλητισμού να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα.

Τμήμα Αθλητισμού