Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/12/1997

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

Ο κ. Πρωθυπουργός μου ανακοίνωσε πληροφορίες και εκτιμήσεις σε σχέση με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Λουξεμβούργο. Στο Λουξεμβούργο οι εξελίξεις στα θέματα των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο το οποίο επιβάλλει μεγαλύτερη επαγρύπνηση και προσοχή. Οι θριαμβολογίες δεν είναι η προσφορότερη τακτική. Αρνητική επίσης είναι και η νοοτροπία των εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση. Μπροστά μας ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο σκληρών διαπραγματεύσεων, κινδύνων και προβλημάτων. Η Ελλάδα οφείλει να δώσει στη στάση της στρατηγικό βάθος.

Η Ελλάδα οφείλει να επισημάνει ότι η προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη επιβάλλεται. Δεν είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας η αποκοπή και η απομόνωση της Τουρκίας. H Τουρκία οφείλει να καταλάβει ότι το πλαίσιο των προϋποθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές εγγυήσεις και το διεθνές δίκαιο είναι το κοινό πλαίσιο που ισχύει για κάθε έναν που θέλει την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Με δεδομένο ότι το ευαίσθητο και ευπαθές πεδίο στο οποίο θα εκδηλωθούν οι τριβές είναι το Αιγαίο και η Κύπρος, έθεσα υπόψη του κ. Πρωθυπουργού τρεις συγκεκριμένες παρατηρήσεις από την πλευρά μου.

Πρώτον με ποιές πολιτικές προϋποθέσεις διασφαλίζεται ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θα θεωρήσει δική της υπόθεση ενδεχόμενη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ή απειλών σε βάρος μας. Δεύτερον, με ποιόν σχεδιασμό θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση ενδεχόμενη αντιπαλότητα και ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών πρωτοβουλιών και του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να έχουν ετεροβαρή στρατηγικό προσανατολισμό. Τρίτον, με ποιά διαδικασία και τακτική θα εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση τις προϋποθέσεις ώστε και αυτή η περίοδος διαρκούς ετοιμότητας να μην εξαντληθεί χωρίς να διαμορφώσει θετικά πολιτικά αποτελέσματα αποκλιμάκωσης της έντασης.

Για την αποκοπή της Ελλάδας από τις χώρες της ΟΝΕ

΄Ενα δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκα προς τον κ. Πρωθυπουργό είναι οι σχετικές αποφάσεις που οδηγούν στην αποκοπή της Ελλάδας από τον πρώτο πυρήνα των χωρών που μετέχουν στην πορεία για την ΟΝΕ. Συντελούνται ιστορικής σημασίας εξελίξεις στην Ευρώπη. Η ενοχλητική και απογοητευτική αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται έξω από τον πρώτο πυρήνα. Αυτό σημαίνει ότι απέτυχαν οι κυβερνητικές πολιτικές, και η σημερινή, που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις και πλεονεκτήματα. Δικαιολογημένα ο ελληνικός λαός διακατέχεται από ένα πικρό αίσθημα για τις αδικαίωτες θυσίες, που δεν έπιασαν τόπο. Η αποκοπή της Ελλάδας από τον πρώτο πυρήνα των χωρών της ΟΝΕ και η μη συμμετοχή της στο πολιτικό όργανο που θα πάρει τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις θα δημιουργήσει δυσάρεστες συνέπειες στα οικονομικά, πολιτικά και εθνικά μας προβλήματα. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει αρνητικές προϋποθέσεις ώστε να μην εκπληρωθούν ούτε οι στόχοι για το 2001 που θέτει η κυβέρνηση. Εγκαίρως ο ΣΥΝ είχε επισημάνει την ανάγκη ενός ανορθωτικού προγράμματος με διαφορετικούς ρυθμούς από το Μάαστριχτ, που δεν θα έδινε έμφαση στους ονομαστικούς όρους σύγκλισης. Εγκαίρως επίσης ο ΣΥΝ είχε επισημάνει την ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην μείνει απ΄έξω, γιατί πολιτικοί και εθνικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την απόρριψη της Ελλάδας στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Για την αναγκαιότητα συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Τέλος, επεσήμανα στον κ. Πρωθυπουργό την ανάγκη μόνιμων διαδικασιών συνεννόησης των κομμάτων και ανταλλαγής απόψεων. Οι επ" ευκαιρία ανακοινώσεις πληροφοριών δεν είναι η ουσιαστική ενημέρωση την οποία χρειάζεται ο ελληνικός λαός και τα κόμματα. Επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση να ισχύουν διαδικασίες ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωση. Είμαι υποχρεωμένος και μετά από την σημερινή συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό να επανέλθω στην αναγκαιότητα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

To Γραφείο Τύπου