Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/09/2006

Μετέωρος και διάτρητος ο προϋπολογισμός που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση

Στο φως της κυβερνητικής επιδίωξης για αναθέωρηση του ύψους του ΑΕΠ

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης για την προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

"Οι προθέσεις της κυβέρνησης για επανεκτίμηση του ύψους του ΑΕΠ θα έπρεπε να είχαν τεθεί έγκαιρα σε δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αντικειμενικότητα και ο χαρακτήρας του εγχειρήματος αλλά και κρίσιμοι παράμετροι που αφορούν τις γενικότερες οικονομικές επιπτώσεις.

Η κυβέρνηση όμως επέλεξε την προετοιμασία για πρωτοφανή αύξηση του ΑΕΠ με πλήρη μυστικότητα και σε συνθήκες απόλυτου σκότους και λογιστικού μαγειρείου, επιδιώκοντας να προωθήσει ένα εθνικολογιστικό πραξικόπημα προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικές και προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικά ποσά από κοινοτικά κονδύλια, ιδιαίτερα του Ταμείου Συνοχής, να αυξηθούν σημαντικά οι πληρωμές προς την Ε.Ε. αλλά και να υπάρξουν πλήθος δυσμενών παρενεργειών, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος.

Όμως, ουδέν ....  "πλαστόν", αμιγές καλού. Διότι με την πρωτοφανή αύξηση του ΑΕΠ που επιδιώκει η κυβέρνηση:

- Η "βαρυσήμαντη" ομιλία του κ. Καραμανλή στη Δ.Ε.Θ. αποδεικνύεται κακόγουστο θέατρο. Καταρρίπτεται πλήρως το διάτρητο άλλοθι του απαράδεκτου καθεστώτος επιτήρησης της Ε.Ε. για τη συνέχιση της μονόπλευρης σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις.

- Το προσχέδιο Προϋπολογισμού για τη συνέχιση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, που θα καταθέσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση, βρίσκεται πλέον, υπό το φως της αναθεώρησης του ΑΕΠ, μετέωρο και καθίσταται εξ αρχής διάτρητο και πλαστό.

- Γίνεται πιο επιτακτικό το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού με την αναθεώρηση του ΑΕΠ θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι αβυσσαλέες κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας, μιας και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία είναι δύσκολο να αποκρύβονται.

- Αποκτούν μια νέα ακόμα πιο δραματική αναγκαιότητα, τα, έτσι κι αλλιώς, δίκαια αιτήματα για ουσιαστική αύξηση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια και Ασφάλιση, αφού αυτές οι δαπάνες καταβαραθρώνονται ως ποσοστό του υπό αναθεώρηση ΑΕΠ.

Σήμερα όσο ποτέ απαιτούνται ριζικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν, επιτέλους, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά και στον τρόπο που λειτουργεί η ΕΣΥΕ και αποτυπώνει τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη."

To Γραφείο Τύπου