Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/09/2006

Δήλωση του υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την προσπάθεια της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η μυστική, χωρίς κανένα δημόσιο διάλογο, και σε συνθήκες πλήρους σκότους, προετοιμασία της κυβέρνησης για την προς τα πάνω αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αποτελεί μείζον πολιτικό σκάνδαλο.

Η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει αιφνιδίως, τεχνητά και σε πρωτοφανές ύψος το ΑΕΠ της χώρας με την αυθαίρετη ένταξη μέρους της παραοικονομίας, αποθεώνει τη δημιουργική λογιστική και εξυπηρετεί προφανείς πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση με τέτοιου είδους αδιαφανείς μεθοδεύσεις κινδυνεύει όχι μόνο να τινάξει στον αέρα τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ειδικότερα του Ταμείου Συνοχής, αλλά και να προκαλέσει πλήθος δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία.

Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση με αυτές τις μεθοδεύσεις, αντί να καταπολεμήσει τη μακρόχρονη πληγή της παραοικονομίας, κινδυνεύει να τη "νομιμοποιήσει" ως τέτοια και κυρίως να τη διαιωνίσει.

Είναι θλιβερό σύμπτωμα παρακμής ότι οι αλχημείες στα θεμελιώδη δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη που καταγγέλλαμε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αντί να σταματήσουν, όπως διακήρυσσε και η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζονται και αποθεώνονται από τη ΝΔ ως κυβέρνηση.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι έχει εξελιχθεί σε πελώριο θέμα δημοκρατίας αλλά και προάσπισης του δημόσιου και λαϊκού συμφέροντος, το πάγιο αίτημα και η ανάγκη πλήρους διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά και στον τρόπο που, με ευθύνη της κυβέρνησης, λειτουργεί η ΕΣΥΕ και αποτυπώνει βασικά κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη.

To Γραφείο Τύπου