Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/10/2006

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης , μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ , μιλώντας σήμερα στη φεστιβαλική εκδήλωση της Νεολαίας του Συν στη Θεσσαλονίκη , τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

1.  Για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές:

"Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές στη Θεσσαλονίκη   αποκτούν ένα ιδιαίτερο νόημα  σε σχέση από την υπόλοιπη Ελλάδα. Και αυτό  όχι μόνο  για τον κρίσιμο ρόλο της Θεσ/νίκης ως στεριανή και θαλάσσια  πύλη της Ευρώπης σε δύο Ηπείρους, αλλά  γιατί στη Θεσ/νίκη  υπάρχουν  ειδικές πολιτικές συνθήκες που  δίνουν ιδιαίτερη αξία στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες οι Ριζοσπαστικοί Συνδυασμοί του Στρατή Πλωμαρίτη  "Νομαρχία των Κινημάτων και της Οικολογίας"  στο Νομό Θεσσαλονίκης και  Τάσου Κουράκη "Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας" στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αποτελούν  την μόνη  συνεπή εναλλακτική απάντηση  σ' αυτά τα νοσηρά φαινόμενα.

Οι Ριζοσπαστικοί Συνδυασμοί του Τάσου Κουράκη και του Στρατή Πλωμαρίτη , αναδεικνύουν  την μόνη διακριτή , διαφορετική,  γνήσια λαϊκή και προοδευτική  πρόταση για τον Δήμο και τον Νομό Θεσσαλονίκης .

Η ενίσχυσή τους θα είναι ένα αυθεντικό μήνυμα  για μια άλλη Θεσσαλονίκη πιο ανθρώπινη , πιο ανεκτική , πιο κοινωνική,  πιο ανοικτή και οικολογική.

2. Για την απεργία Δασκάλων και Καθηγητών

Ουδέν... "πλαστόν , αμιγές καλού". Με την πρόθεση της κυβέρνησης  να αυξήσει κατά 25% τον παραγόμενο πλούτο στη χώρα μας, οι δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος  καταβαραθρώνονται  και μας φέρνουν με μεγάλη διαφορά στον πάτο της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση  στερείται πλέον  και τα τελευταία διάτρητα επιχειρήματα,  με τα οποία  αρνείται να ικανοποιήσει  τα δίκαια αιτήματα δασκάλων και καθηγητών.

3. Για την αύξηση του ΑΕΠ

Η κυβέρνηση  μπορεί να θέλει να αυξήσει αιφνιδίως κατά 25% τον παραγόμενο πλούτο της χώρας   αλλά    το προσχέδιο προϋπολογισμού  συντάσσεται με το "παλιό" ΑΕΠ και   με την νέα λιτότητα  και την περικοπή κοινωνικών δαπανών που προβλέπει  θα κάνει τους εργαζόμενους  ακόμα πιο φτωχούς .Ο παραγόμενος πλούτος τεχνητά και πραγματικά συνεχώς αυξάνει , αλλά η κοινωνική πλειοψηφία  όλο και περισσότερο φτωχαίνει.

Από την στιγμή  που η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΑΕΠ   είναι αυξημένο κατά 25%,  τότε, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει  με βάση το "παλιό" ΑΕΠ, δεν  είναι απλώς διάτρητο και πλασματικό, αλλά βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Η συζήτηση στη Βουλή  επί ενός τέτοιου προσχεδίου όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά  και διασύρει  την εθνική αντιπροσωπεία.  Το τέχνασμα είναι θλιβερό και πρωτοφανές.  Οι μισθοί και οι κοινωνικές δαπάνες  θα είναι περιορισμένες  και θα καθοριστούν με το "παλιό" ΑΕΠ , ενώ η κυβέρνηση  για τους κομματικούς  και προεκλογικούς σχεδιασμούς της  θα χρησιμοποιήσει το νέο αυξημένο ΑΕΠ. Η πολιτική  ευτελίζεται  σε φαρσοκωμωδία και εμπαιγμό  των εργαζομένων.

4. Για τη ΔΕΗ  και τον διαγωνισμό της Βεύης

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πάει να ολοκληρώσει τον καταστροφικό δρόμο  που άνοιξαν  οι κυβερνήσεις  του ΠΑΣΟΚ  σε βάρος της ΔΕΗ. Το δρόμο της υποβάθμισης, της συρρίκνωσης  και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ .

Σύμφωνα με τις θλιβερές κυβερνητικές  επιλογές, η ΔΕΗ  θα κινείται  στα ανοίγματά της στα Βαλκάνια  ως "δορυφόρος" των αμερικάνικων ενεργειακών σχεδιασμών  όσο και των κερδοσκοπικών ορέξεων  της αμερικάνικης Contour. Από την άλλη, στην εγχώρια αγορά, η ΔΕΗ και οι καταναλωτές  θα χρησιμοποιούνται ως υπομόχλιο  για να μπουν με υψηλά κέρδη  τα ιδιωτικά συμφέροντα στην ηλεκτρική ενέργεια. Πολύ φοβούμαι  ότι μετά  και την νέα σύμπραξη  δύο ιδιωτικών Ομίλων , ο διαγωνισμός  για τον λιγνίτη της Βεύης  θα καταλήξει φωτογραφικά  στην περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία.  Ο λόγος είναι απλός: χωρίς τον "φθηνό" λιγνίτη  οι ιδιώτες επενδυτές απειλούν να μην εισέλθουν  στην κατά τα άλλα ελεύθερη αγορά  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  

Δυστυχώς τα απαράδεκτα δόγματα για την απελευθέρωση της  αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας   προϋποθέτουν  να μπουν  "χειροπέδες " στη ΔΕΗ και να μετατραπεί   σε  άθυρμα της ιδιωτικής απληστίας. Οι καταναλωτές  θα πληρώσουν την νύφη του νέου, υπό εκκόλαψη, καρτέλ στην ηλεκτρική ενέργεια.

To Γραφείο Τύπου