Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/07/2005

Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας:

"Δεν συνιστά πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά παραβίασή του, ο τρόπος που η κυβέρνηση της Τουρκίας προχώρησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την  Τελωνειακή Ένωση με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Είναι ανησυχητικό το ότι αυτό συνέβη, με τις "πλάτες" της βρετανικής προεδρίας.

Ο ΣΥΝ είχε επισημάνει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν θα είναι χωρίς αντιφάσεις και δεν πρέπει να θεωρείται ότι θα λειτουργήσει ως "αυτόματος πιλότος" για τη λύση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Επομένως, δεν δικαιολογείται καμία επανάπαυση, χαλάρωση των προσπαθειών και απουσία πρωτοβουλίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Το κύριο είναι η επανέναρξη των διαδικασιών για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του. Και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

To Γραφείο Τύπου