Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/08/2005

Σχετικά με την πρόταση για την εκλογή Δημάρχων από τον πρώτο γύρο

Ο Θαν. Μπαρτσώκας, δήμαρχος Καισαριανής, υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την πρόταση για την εκλογή Δημάρχων από τον πρώτο γύρο:

"Με βάση αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις προθέσεις της κυβέρνησης να υπάρξει αλλαγή στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και το ποσοστό να κατέβει στο 42%, εμείς σαν ΣΥΝ θα θέλαμε να τονίσουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε τέτοια σχέδια που μόνο την αυτοδιοίκηση δεν εξυπηρετούν. Πάγια και διαρκής θέση μας είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής για τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, και το 50% συν 1 για δημάρχους και νομάρχες, φυσικά με άμεση εκλογή απευθείας από το λαό. Θέλω να τονίσουμε ότι τέτοια σενάρια είναι μάλλον αποπροσανατολιστικά για την αυτοδιοίκηση αλλά και για ολόκληρο το λαό μας. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να πάμε σε μια χώρα με ισχυρή αποκέντρωση και ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση και αυτός πιστεύω ότι είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλεγεί.

Όταν είχαν δημιουργηθεί ξανά τέτοια σενάρια μέσα από δημοσιεύματα, και διάφορες φημολογίες για την αλλαγή του εκλογικού Νόμου, υπήρξε συνολική αντίδραση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τα συλλογικά όργανα της και νομίζω ότι και η Κεντρική Ένωση και η Τοπική Ένωση αλλά και οι άλλες ΤΕΔΚ της χώρας, πρέπει να πάρουν άμεσα θέση ώστε να μην περάσουν τέτοια συστήματα που ουσιαστικά νοθεύουν τη θέληση του λαού. Θέλουμε το πιο δίκαιο  και το πιο αποτελεσματικό σύστημα, τη θέσπιση της απλής και ανόθευτης αναλογικής."

To Γραφείο Τύπου