Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/08/2005

30 Χρόνια μετά, οι ιδέες του Ελσίνκι διατηρούν την αξία τους στο ακέραιο.

Για  την συμπλήρωση 30 χρόνων από τη Διάσκεψη του Ελσίνκι, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση

Σήμερα, 1η Αυγούστου 2005, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ιστορική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ) που έγινε στο Ελσίνκι.

Οι Συμφωνίες του Ελσίνκι, άνοιξαν την προοπτική μιας πολυδιάστατης αντίληψης για την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, σε μια περίοδο που δέσποζε ο ψυχρός πόλεμος.

Δρομολόγησαν τις διαδικασίες της ΔΑΣΕ και αργότερα του ΟΑΣΕ για μια διπλωματία αποκλιμάκωσης των εξοπλισμών, υπέρβασης του ψυχροπολεμικού κλίματος και πανευρωπαϊκής συνεργασίας.

Δυστυχώς,  το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ ήρθε να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, με συνέπεια την υποβάθμιση τόσο του ΟΑΣΕ όσο και του ΟΗΕ. Αποδυνάμωσε την αρχή της πολιτικής επίλυσης των κρίσεων,  προωθώντας στρατιωτικούς επεμβατισμούς.

Το δόγμα περί "ασύμμετρων απειλών" και η προώθηση "προληπτικών πολέμων" με άτυπες συμμαχίες,  επέφεραν αρνητικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, πλήττοντας την ασφάλεια λαών και χωρών.

Είναι καιρός να αντιστραφούν οι όροι.. Να ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ. Να αποκτήσουν ενεργότερη συμμετοχή και αναβαθμισμένο ρόλο οι θεσμοί αυτοί, με βάση το  Διεθνές Δίκαιο και την προληπτική πολιτική διπλωματία. Να καταργηθεί το ΝΑΤΟ

Οι δυνάμεις της ειρήνης και της δημοκρατίας θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για την οικοδόμηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος κοινής ασφάλειας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ώστε ο ΟΑΣΕ να καταστεί ο ουσιαστικός παράγοντας συνασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράγοντας ειρήνης στις παγκόσμιες εξελίξεις και διεθνείς σχέσεις.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας