Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/08/2005

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

Ανακοίνωση της Ν/Ε ΔΕΚΟ του ΣΥΝ

Όπως είναι γνωστό αυτές τις μέρες επανέρχεται στο Δημόσιο ποσοστό 10,94% του ΟΤΕ, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο είχε διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές με τη μορφή ομολογιακού δανείου.

Με τη λήξη του ομολογιακού δανείου και την επανάκτηση 53.679.000 μετοχών το δημόσιο θα κατέχει περίπου το 47% των μετοχών του ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει το φθινόπωρο να προχωρήσει στη διάθεση εκ νέου ενός ποσοστού του Οργανισμού, χωρίς να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής στην ακριβή διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Από τη δική μας πλευρά έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Η λογική της Κυβέρνησης κινείται μόνιμα στον αστερισμό της εκποίησης δημόσιας περιουσίας  και είσπραξης πόρων για το βραχνά του ελλείμματος.

2. Δεν έχει σχέδιο πνοής,  δεν την ενδιαφέρει ο ΟΤΕ όπως και καμιά άλλη Δημόσια Επιχείρηση όσον αφορά τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της  και κυριαρχεί η εισπρακτική λογική.

3. Ζούμε σήμερα στην εποχή των απελευθερωμένων αγορών και για μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας η ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου  (και όχι ιδιωτικοποιημένου φορέα) π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ κλπ , που θα ασκεί παρεμβατικό ρόλο και θα προστατεύει στοιχειωδώς τους καταναλωτές.

4. Ο ΟΤΕ λοιπόν είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, το κόστος των τηλεπικοινωνιών παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση του Δ.Τ.Κ., οι τηλεπικοινωνίες έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια και γύρω από τον ΟΤΕ συνωστίζονται τεράστια κεφάλαια και συμφέροντα.

5. Επιχειρήσεις λοιπόν όπως ο ΟΤΕ θα έπρεπε να ανήκουν αν όχι εξ' ολοκλήρου τουλάχιστον κατά τα 2/3 των μετοχών τους στο Δημόσιο όμως με ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έχουμε μέχρι σήμερα συμμετοχή του Δημοσίου περίπου 34%. Με τη λήξη του ομολογιακού δανείου και την επαναφορά του 10,94 στο Δημόσιο παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία στο Δημόσιο το 47% των μετοχών που κατέχει να το κάνει 51% εξαντλώντας κάθε σχετική δυνατότητά του ώστε να κατακτήσει τον πλήρη έλεγχο.

6. Σύμφωνα με την δική μας λογική η πορεία του ΟΤΕ θα θέλαμε να επηρεάζεται από τα συμφέροντα της κοινωνίας και των εργαζόμενων και όχι από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

7. Τέλος θέλουμε να σημειώσουμε ότι σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ και το συνδικαλιστικό τους κίνημα βάλλονται έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβολή και διεκδίκηση παρόμοιων προτάσεων.

To Γραφείο Τύπου