Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/08/2005

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ. και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σε δήλωσή του με αφορμή δημοσιεύματα για τη φορολογία των ακινήτων, τονίζει τα εξής:

" Η κυβέρνηση, με τα αυγουστιάτικα μέτρα για τα ακίνητα, συνεχίζει  τον θερινό αντεργατικό και φοροεισπρακτικό οδοστρωτήρα.

Οι εξαγγελίες και μόνον αυτών των μέτρων έχουν οδηγήσει στα ύψη την αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα να υφίστανται βαρύτατο πλήγμα τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα όσοι πρόκειται να αγοράσουν πρώτη κατοικία.

Η επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, και μάλιστα στο υπέρογκο ποσοστό του 19%, η καθιέρωση Φόρου Υπερτιμήματος με ισοπεδωτικό μάλιστα τρόπο, θα έχουν ως συνέπεια να αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές των ακινήτων-οι οποίες έχουν ήδη εξελιχθεί σε "φούσκα- θέτοντας, εκτός των άλλων, σε κίνδυνο για τα επόμενα χρόνια το χώρο των κατασκευών, αλλά  και την απασχόληση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που άμεσα ή έμμεσα, η εργασία τους συνδέεται με την οικοδομή.

Η μη ταυτόχρονη ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από το 2006, συνιστά απαράδεκτη μεθόδευση και  πράξη παραπλάνησης, προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης απέναντι στα νέα μέτρα.

Η προβλεπόμενη πρωτοφανής αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όχι μόνο καταρρίπτει την  προπαγάνδα των δήθεν ελαφρύνσεων στην αγορά πρώτης κατοικίας και για τις γονικές παροχές, αλλά και θα αποτελέσει νέο μοχλό υπέρμετρης επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Η πολιτική αυτή που θα εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές αγοράς και ενοικίων των κατοικιών, ενθαρρύνει τις κατασκευαστικές αυθαιρεσίες και την υποβάθμιση της ποιότητας κατασκευής, όπως επίσης ενθαρρύνει την αυθαίρετη δόμηση με πρόσχημα την απόκτηση οικογενειακής στέγης.

Το συνολικό κυβερνητικό πακέτο θα ευνοήσει μόνο μια χούφτα μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, θα αυξήσει την ανεργία, ενώ θα επιβαρύνει τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Στις σημερινές συνθήκες, αντί αυτών των φοροεισπρακτικών μέτρων, αποτελεί επείγουσα ανάγκη η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα κάνει προσιτή την πρώτη κατοικία, ιδιαίτερα για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, η απόκτηση της οποίας όλο και περισσότερο γίνεται ένα δυσβάστακτο φορτίο από το οποίο κυρίως επωφελούνται οι Τράπεζες.

To Γραφείο Τύπου