Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/08/2005

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού - Πρωτοβουλίες για τα 60 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

Εισήγηση Πάνου Τριγάζη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική

Φίλες και φίλοι,

Από τα πυρηνικά δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο πρόληψη. Ο κόσμος δεν έχει "έξοδο κινδύνου" σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά είναι η πλήρης κατάργησή τους.

60 χρόνια από τα πυρηνικά ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, που προκάλεσαν οι μιλιταριστές των ΗΠΑ ενώ ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη κριθεί, τα συνθήματα αυτά έρχονται πιο έντονα στο προσκήνιο. "Μεγαλύτερη τρομοκρατική πράξη της ιστορίας", χαρακτήρισε ένας από τους επιζώντες της Χιροσίμα τον ατομικό βομβαρδισμό.

Δεν πρόκειται μόνο για επετείους μνήμης, αλλά και εγρήγορσης και κινητοποίησης. Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η ανθρωπότητα βρέθηκε πολλές φορές στα πρόθυρα της πυρηνικής καταστροφής, αλλά και μετά τον τερματισμό του η πυρηνική απειλή παραμένει και διευρύνεται μετά και την αποτυχία της Διάσκεψης του ΟΗΕ  για την Συνθήκη Μη - Διασποράς των πυρηνικών όπλων τον περασμένο Μάη στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας κυρίως της  αρνητικής  στάσης των ΗΠΑ. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπους αρνείται την κύρωση της Συνθήκης για την Πλήρη  Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, επεκτείνει τους εξοπλισμούς στο διάστημα, σχεδιάζει "μίνι πυρηνικά" κατάλληλα για τοπικούς προληπτικούς πολέμους.

Η ισορροπία του τρόμου του ψυχρού πολέμου τείνει να αντικατασταθεί από τον τρόμο χωρίς ισορροπία.

Ο αγώνας για τον πυρηνικό αφοπλισμό ενώνει διαφορετικές δυνάμεις και κινήματα σ΄όλο τον κόσμο. Το αντιπυρηνικό κίνημα είναι το πρώτο παγκοσμιοποιημένο κίνημα. Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών έχει παίξει ο ΟΗΕ και καλείται να παίξει και στο μέλλον και γι αυτό χρειάζεται ο εκδημοκρατισμός και η αναβάθμισή του.

Αιχμή του αγώνα κατά των πυρηνικών αποτελεί αυτή την περίοδο το αίτημα για απόσυρση των 480 πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Ευρώπη. Αίτημα που έφθασε να υιοθετηθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία του Βελγίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ. Ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό γιατί στη συνεδρίαση της επιτροπής πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουνίου 2005, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη θέση της παραμονής των  όπλων αυτών.

Περιοχή "υψηλού πυρηνικού κινδύνου" αποτελεί η ευρύτερη περιοχή μας. Υπάρχει το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, πλοία με πυρηνικά διαπλέουν τη Μεσόγειο, υπάρχουν πυρηνικές βάσεις. Δεν ξεχνάμε ότι με πρόσχημα τα ανύπαρκτα (όπως αποδείχθηκε) πυρηνικά του Σαντάμ, έγινε  ο πόλεμος στο Ιράκ. Και ανησυχούμε για τη νέα κρίση που πάει να δημιουργηθεί γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ε.Ε. έχει ιδιαίτερη ευθύνη να διατηρηθεί ένας  αξιόπιστος και εποικοδομητικός διάλογος με το Ιράν για το θέμα αυτό. Να μη δοθούν προσχήματα στις ΗΠΑ για ένα νέο "προληπτικό" πόλεμο στην περιοχή. Η Συνθήκη μη διασποράς των πυρηνικών να γίνει σεβαστή απ΄ όλους. Η αξίωση να μην αποχτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν να συνοδευτεί από πρωτοβουλίες για ανακήρυξη ολόκληρης της Μ. Ανατολής σε αποπυρηνικοποημένη ζώνη, με κατάργηση του πυρηνικού οπλοστασίου και του Ισραήλ. Υπάρχουν σχετικά ψηφίσματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Πρωτοβουλίες του ΣΥΝ

Για τα 60 χρόνια των ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ο ΣΥΝ ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών.

* Με δική μας πρόταση και εισήγηση στην πρόσφατη Σύνοδο του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, αποφασίστηκε να εκδοθεί η κοινή Έκκληση που σας μοιράσαμε. Την Έκκληση υιοθέτησε και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχει ήδη σταλεί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Θα επιδοθεί στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στις πυρηνικές δυνάμεις.

* Υποστηρίζουμε ενεργά τη "Διακήρυξη Δημάρχων και Βουλευτών" που κυκλοφορεί διεθνώς από την κίνηση "Δήμαρχοι για την Ειρήνη" και έχει ήδη συγκεντρώσει υπογραφές σε πάνω από 25 χώρες. Την υπόγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης. Διακινείται και μεταξύ των Δημάρχων της χώρας μας.

* Στο πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας που διατηρούμε με δυνάμεις και κινήματα στην Τουρκία, προωθήσαμε τη διακήρυξη αυτή και στη γειτονική μας χώρα μέσω του καθηγητή και βουλευτή Γιακούπ Κεπενέκ και του Δημάρχου Δικαλί Οσμάν Οζγκιουβέν.

* Αύριο, Παρασκευή, 5.8.05, ώρα 11.30 θα επιδοθεί η Έκκληση των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η Διακήρυξη των Δημάρχων και Βουλευτών από αντιπροσωπεία μας στην Πρόεδρο της Βουλής, κα Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

To Γραφείο Τύπου