Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/08/2005

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη διαδικασία πώλησης της Ο.Α., το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει:

Η έγκριση Μνημονίου Βασικών Θέσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του σχήματος "York Capital / Olympic Investors" (αμερικανοισραϊλινών συμφερόντων) θέτει σε τελική ευθεία την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Απομένει η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγκριση που θα δοθεί, καθώς, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. όπως και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, η Ελλάδα έμεινε ανυπεράσπιστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έκρινε ότι "δόθηκαν κρατικές ενισχύσεις", ενόσω η προηγούμενη Επίτροπος Μεταφορών μιλούσε για "τεράστιο χρέος του κράτους προς την Ο.Α.". Στην ουσία, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πίεσαν τα τελευταία χρόνια να παραιτηθεί η χώρα από μια εθνική πολιτική αερομεταφορών. Να υπαχθεί στη στρατηγική του διευθυντηρίου της Ε.Ε. για επικράτηση 3-4 αεροπορικών εταιριών και περιθωριοποίηση των υπολοίπων.

Γι' αυτό και σε μια άμιλλα νεοφιλελεύθερης συνέπειας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, σε εναλλασσόμενους ρόλους του ίδιου έργου, αποσιώπησαν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ο.Α. (σύνδεση νησιωτικού συμπλέγματος, ακριτικών περιοχών, απόδημου ελληνισμού, ασφάλεια πτήσεων, εμπιστοσύνη επιβατικού κοινού, ανάπτυξη τουρισμού). Γι' αυτό και αρνήθηκαν τη σταθερή θέση του ΣΥΝ για ένα πλατύ δημοκρατικό και εθνικό διάλογο, για ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, για την ουσιαστική ανασυγκρότηση-ανάπτυξη του δημόσιου ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για να μπει τέρμα στην πορεία κρίσης, απαξίωσης και τεμαχισμού που προέβλεπε ο υλοποιηθείς ν. 3185/03.

Κλείνοντας τα μάτια στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπου ελάχιστες εταιρίες έχουν ιδιωτικοποιηθεί, ή σε εμπειρίες άλλων που, ιδιωτικοποιούμενες από παρεμφερή μπλοκ συμφερόντων, αφανίστηκαν (π.χ. BALKAN), η κυβέρνηση ενέχεται για αποεθνικοποίηση του χώρου των αερομεταφορών. Η παράδοσή του σε μπλοκ συμφερόντων, που ταυτίζεται με την ιμπεριαλιστική αστυνόμευση της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, πιστοποιεί ότι η αντίσταση σε αυτήν αποτελεί καθολικό δημοκρατικό καθήκον. 

To Γραφείο Τύπου