Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/08/2005

Σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης

Ο Π. Λαφαζάνης μέλος της Π. Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του κόμματος, σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και τα όσα σχετικά είπε ο κ. Σαλαγκούδης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου έχει γίνει αφορμή για μια άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία στις τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα αυτής της άγριας κερδοσκοπίας, οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης προσεγγίζουν το ένα ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια το έχουν ξεπεράσει, αφαιμάζοντας κυριολεκτικά τους καταναλωτές.

Όπως επανειλημμένα εδώ και χρόνια καταγγέλλει ο Συνασπισμός, στο χώρο των διυλιστηρίων, όπου υπάρχουν μόνο δύο επιχειρήσεις, στην ουσία και οι δύο ιδιωτικές, λειτουργεί καρτέλ, με καπέλο στις τιμές του αργού πετρελαίου και με εναρμονισμένες πρακτικές στις τιμές των προϊόντων διύλισης.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, οι οποίες ελέγχουν και μεγάλο μέρος των πρατηρίων, κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών, διατηρώντας υπερβολικά και ανεξέλεγκτα περιθώρια κέρδους, την ίδια ώρα που σημειώνονται εκτεταμένες καταστάσεις νοθείας στο χώρο του πετρελαίου. Συνέπεια αυτών των θλιβερών καταστάσεων είναι η Ελλάδα να είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε. στην τιμή τιμή της βενζίνης προ φόρων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φέρουν πελώριες ευθύνες για αυτές τις επιλογές οι οποίες θέτουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων στο χώρο του πετρελαίου πάνω από το συμφέρον των απλών καταναλωτών, της ελληνικής οικονομίας και της ίδιας της ανάπτυξης.

Η έρευνα στο χώρο του κυκλώματος πετρελαίου, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στην ουσία παραπέμπει την υπόθεση του ελέγχου αυτού του κυκλώματος στις καλέντες. Αυτή την ώρα χρειάζονται άμεσα μέτρα για τον έλεγχο των τιμών στα προϊόντα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της θέσπισης ανώτατης τιμής στη βενζίνη.

Χρειάζεται, επίσης, η μείωση του ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή αφού το δημόσιο εισπράττει λόγω των αυξημένων τιμών πρόσθετα, μεγάλα και απρογραμμάτιστα έσοδα. Το κράτος δεν μπορεί να κερδοσκοπεί και το ίδιο με τις αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει από τώρα τη χορήγηση, ιδιαίτερα στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, ειδικού έκτακτου επιδόματος θέρμανσης για το χειμώνα

To Γραφείο Τύπου