Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/08/2005

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής σχετικά με τους ροδακινοπαραγωγούς

Για άλλη μια φορά οι αγρότες της χώρας μας, ιδιαίτερα οι ροδακινοπαραγωγοί και τοματοπαραγωγοί, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα χαμηλών τιμών και διάθεσης της παραγωγής τους. Η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων επιλογών της ΚΑΠ, η απουσία εθνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και η ασυδοσία των μεγαλεμπόρων-μεταποιητών, εξουθενώνουν εισοδηματικά τους παραγωγούς. Ορισμένοι τολμούν να μιλούν για έλλειψη ανταγωνιστικότητας στο ελληνικό Ροδάκινο, το κατεξοχήν ανταγωνιστικό και υψηλής ποιότητας προϊόν της ελληνικής γεωργίας σ' όλο τον κόσμο. Η απουσία παντελούς παρέμβασης του Υπ. Γεωργίας και των κεντρικών αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, πρέπει να προβληματίσει όλους τους έλληνες αγρότες, γιατί από την επόμενη χρονιά με την πλήρη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και θα θεριέψουν.

Ο ΣΥΝ έχει έγκαιρα επισημάνει τα τεράστια αδιέξοδα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες επιλογές. Ειδικότερα για το θέμα των ροδακινοπαραγωγών τονίζει ότι στη βόρεια Ελλάδα ελάχιστες ασύδοτες βιομηχανίες επιβάλλουν μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά "συμπύρηνων"  ροδάκινων. Οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί (πάνω από 100) αδυνατούν να έχουν ενιαία φωνή και κοινή δράση για να επιβάλλουν τις δίκαιες θέσεις τους. Πέρυσι το ροδάκινο πληρώθηκε 0,22 ευρώ + την επιδότηση 0,05. Σήμερα η τιμή που δίνουν οι βιομήχανοι είναι 0,19 ευρώ, ενώ παράλληλα έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 30% από διάφορες αιτίες. Η συμμετοχή της πρώτης ύλης (ροδάκινο παραγωγού) στο τελικό βιομηχανικό προϊόν (ροδάκινο κατανάλωσης) είναι μόνο 25%. Από τις παραγόμενες ποσότητες, 70.000 ton περίπου πάνε για χυμοποίηση και 30.000 ton για απόσυρση με τιμή 0,09-0,11 ευρώ και 0,09-0,10 ευρώ αντίστοιχα. Άρα η τιμή κατά κιλό είναι πολύ πιο κάτω των 0,19 ευρώ που δίνουν σήμερα οι βιομήχανοι ενώ η πληρωμή θα γίνεται μέχρι το Πάσχα.

Ο ΣΥΝ προτείνει:

1. Απορρόφηση όλης της παραγωγής του ροδάκινου σε τιμή που να διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών.

2. Περιορισμός και έλεγχος της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή.

3. Κίνητρα συνένωσης και εξυγίανσης των συνεταιρισμών και παραμερισμός των αγροτοπατέρων του συνεταιριστικού κατεστημένου.

4. Οι βιομηχανίες να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία (ποιότητα των προϊόντων, δικαιώματα εργαζομένων).

5. Να λειτουργήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, να παρθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού.

Όσον αφορά τους τοματοπαραγωγούς σε πολλές περιοχές (π.χ. Ηλεία), υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση της παραγωγής με αποτέλεσμα  τη δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, την υποβάθμιση του προϊόντος (μένει έξω από το εργοστάσιο 2-3 ημέρες), την απώλεια βάρους κατά 25-30% και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από οργανικούς ρύπους.

Ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση καταγραφή των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών, πίεση στη βιομηχανία για αύξηση του ρυθμού απορροφητικότητας και την άμεση απορρόφηση της συμφωνηθείσας  ποσότητας, καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής