Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/08/2005

Σχετικά με τη συνάντηση του κ. πρωθυπουργού με τον κ. Μ. Κεφαλογιάννη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Κ. Καραμανλή με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μ. Κεφαλογιάννη, η κυβέρνηση, αντί να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα σε βάρος των πλοιοκτητών για το χάος στις ακτοπλοϊκές γραμμές, εξαγγέλλει δυστυχώς νέες προκλητικές κατευθύνσεις για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Ο κ. Κεφαλογιάννης με δηλώσεις του υπόσχεται κατά πρωτοφανή τρόπο να επιδοτήσει με τα δάνεια του Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δηλαδή με λεφτά του ελληνικού λαού που υποθηκεύουν το μέλλον του, την κατασκευή νέων πλοίων, τα οποία θα χαριστούν, στην ουσία, στους "αναξιοπαθούντες" εφοπλιστές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρεται να αποφασίζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών και ειδικότερα την πλήρη απελευθέρωση των κομίστρων, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια να επιταθεί η καταλήστευση των επιβατών και των νησιών, με την εκτίναξη σε νέα ύψη των ναύλων για τις μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι ο δρόμος της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών γραμμών, που έσπευσε να ανοίξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να ολοκλήρωσει, με την πλήρη εφοπλιστική ασυδοσία, η κυβέρνηση της Ν.Δ., αποτελεί θανάσιμο πλήγμα για την αξιοπιστία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, την τσέπη των επιβατών, την οικονομική, κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, ιδιαίτερα στον εθνικά ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες διαδραματίζουν έναν κεντρικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό και εθνικό ρόλο και δεν μπορούν να θεωρούνται μια ιδιωτική εφοπλιστική αγορά για αχαλίνωτη κερδοσκοπία.

Σήμερα, όσο ποτέ, χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα και σχέδιο δημόσιων πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα και η λήψη αυστηρών μέτρων που θα στηρίξουν την αξιοπιστία, την φερεγγυότητα και το πολιτισμένο επίπεδο των ακτοπλοϊκών γραμμών με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος των επιβατών και των νησιών μας και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών.

To Γραφείο Τύπου