Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2005

Δήλωση του Ν. Βούτση, Υπεύθυνου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΝ με αφορμή τις δηλώσεις Μεϊμαράκη για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό:

"Η κυβερνητική παράταξη ράβει ένα εκλογικό κουστούμι στα μέτρα της και ευρύτερα στα μέτρα του δικομματισμού.

Η σταθερή επίκληση, ως δήθεν πειστικού επιχειρήματος, του αντίστοιχου της διακυβέρνησης της χώρας από αυτοδύναμες κυβερνήσεις μειοψηφίας του 41 ή 42% αποτελεί μια απροκάλυπτη ομολογία για τον περαιτέρω κομματισμό και την προσπάθεια κυβερνητικής χειραγώγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλώνει, επίσης, την εμμονή σε καλπονοθευτικά συστήματα και εκβιαστικά διλήμματα προς τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις που είναι απ' έξω και λειτουργούν ανταγωνιστικά στο κλαμπ του συναινετικού δικομματισμού. Επαναφέρει αυτή η λογική, στην πολιτικής μας ζωή, ξεπερασμένα διλήμματα είτε περί δημοκρατικών και μη δυνάμεων, είτε περί χρήσιμης και μη ψήφου.

Η απαίτηση για απλή αναλογική τόσο για τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και για τις εκλογές σε όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέχρι και τον περιφερειάρχη, είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Αποκτά, μάλιστα,  η επιλογή της απλής αναλογικής, ιδιαίτερη πολιτική σημασία σε αντιπαράθεση με την συντηρητική, μικροκομματικής έμπνευσης αντίληψη του αυταρχικού κρατισμού που εμπνέει τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ.

Θα ήταν αδιανόητο οι δυνάμεις της Αριστεράς να εμφανίζονται αδιάφορες και πολιτικά ουδέτερες στα εκλογικά σχέδια που εξυφαίνονται και στους προφανείς πολιτικούς στόχους που αυτά εξυπηρετούν. Η υπεράσπιση της δημοκρατικής ισότητας και ισονομίας που εκφράζει το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως και της ιδιαιτερότητας και της αυτοδυναμίας των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτεί άμεση και ενεργητική θέση των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Αριστεράς.  Δεν έχει κανένα νόημα η υποβάθμιση του θέματος και η παραπομπή του στον γενικότερο αγώνα για να αντιμετωπιστούν υπαρκτές προγραμματικές και λειτουργικές αδυναμίες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

To Γραφείο Τύπου