Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/08/2005

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Νίκο Χουντή, Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλο προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είχαμε με τον Γραμματέα του Συνασπισμού, Νίκο Χουντή μια συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με τα δεδομένα που υπάρχουν για το ατύχημα και για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα συμβάν το οποίο έχει ρίξει σε φοβερό πόνο δεκάδες οικογένειες. Έγινε, δεν πρέπει όμως να ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Νομίζω ότι είναι πια εμφανές, από όλα τα στοιχεία που έχουμε, ότι η επικράτηση ενός ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού εταιρειών πειρατικών, ιδιωτικών, χαμηλού κόστους στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας οδηγεί μαθηματικά σε τέτοιες καταστάσεις.

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι ο νόμος του κέρδους, αλλά οι προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας της ζωής των επιβατών, οι οποίες πρώτα απ' όλα πρέπει να επικρατούν. Γι' αυτό, νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει και μια αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τις αερομεταφορές.

Στην Ελλάδα υπάρχει η τεχνική βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας η οποία έχει στηρίξει υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας για την Ολυμπιακή Αεροπορία και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να στηριχθεί και να επιβιώσει. Η Ολυμπιακή Αεροπορία δεν πρέπει να γίνει μια εταιρεία χαμηλού κόστους, να καταντήσει μια εταιρεία "ΗΛΙΟΣ".

Νομίζω, ότι κάτω από τα βαριά, δυστυχώς, συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από το συμβάν αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αναθεώρηση της πολιτικής αερομεταφορών και να στηρίξουμε εταιρείες υψηλών στάνταρντ και προδιαγραφών ασφαλείας, στις οποίες το δημόσιο θα έχει έναν ουσιαστικό λόγο.

To Γραφείο Τύπου