Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/08/2005

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ "ΗΛΙΟΣ"

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "RENEGATE"

Σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους, ο Νίκος Χουντής γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία που πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα σχετικά με την πτώση του αεροπλάνου της ιδιωτικής εταιρείας χαμηλού κόστους "ΗΛΙΟΣ", είναι ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος όχι μόνο για να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν αλλά και για να αποτραπούν και άλλα μελλοντικά τέτοιου είδους αεροπορικά περιστατικά.   

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται άμεσα:

Να δοθεί στη δημοσιότητα το ιστορικό των βλαβών του συγκεκριμένου αεροσκάφους, διερευνώντας ταυτόχρονα αν καταγράφονται στο ιστορικό του αεροσκάφους οι διάφορες βλάβες ή "συμβάντα", όπως υπάρχει υποχρέωση από διεθνείς κανόνες. Να παρουσιασθούν  τα στοιχεία για την ορθή συντήρηση του αεροσκάφους. Να ερευνηθεί αν η συντήρηση του αεροσκάφους ήταν ουσιαστική και όχι στα χαρτιά. Να ερευνηθούν καταγγελίες που υπήρξαν σε ανύποπτο χρόνο για ευνοϊκή μεταχείριση και εύκολες παραχωρήσεις πιστοποιητικών από Αρμόδιες Αρχές .

 Ακόμα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι η Επιτροπή Διερεύνησης του Ατυχήματος θα είναι σε θέση να εκδώσει πόρισμα το ταχύτερο δυνατόν, ανεξάρτητη από τυχόν πιέσεις που θα της ασκηθούν , από διάφορα κέντρα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επιστημονική τεκμηρίωση των πορισμάτων της.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι χρειάζεται πλήρης αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική αερομεταφορών με αποκλειστικό γνώμονα τους υψηλούς δείκτες ασφάλειας και προστασίας της ζωής των επιβατών. Αυτό σημαίνει άμεση εγκατάλειψη των σχεδίων μετατροπής της ΟΑ σε ιδιωτική εταιρεία χαμηλού κόστους με  την πώλησή της Διατήρηση και ενίσχυση του ομίλου της ΟΑ και ειδικότερα της διατήρησης και ενίσχυσης της τεχνικής βάσης της ΟΑ που έχει μεγάλη παράδοση σε υψηλών προδιαγραφών συντήρηση ελληνικών και ξένων αεροσκαφών.

Ο ΣΥΝ με αφορμή το τραγικό γεγονός της πτώσης του πολιτικού επιβατικού αεροπλάνου της εταιρείαs  "ΗΛΙΟΣ" θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στην Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο και τις περιπτώσεις που τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Renegate, καθώς και για τις δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναληφθεί και για την αναγκαία συμβατότητα του εν λόγω σχεδίου με το Συνταγματικό πλαίσιο της χώρας.

To Γραφείο Τύπου