Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/08/2005

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

ΤΟ ΙΚΑ ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ, ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνου για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική

"Μετά το νόμο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό των τραπεζών, η Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, με κυβερνητική καθοδήγηση, επιχειρεί να ολοκληρώσει μέσα στον Αύγουστο το πραξικόπημα σε βάρος των εργαζομένων της Τράπεζας και του ΙΚΑ.

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης- παρωδία της Εμπορικής για τη διάλυση του Ταμείου των εργαζομένων, η οποία έγινε υπό την πρωτοφανή κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, ακόμα και μέσα στο χώρο της γενικής συνέλευσης, και τον ξυλοδαρμό εργαζομένων και συνδικαλιστών, είναι αντισυνταγματική και καταργεί κάθε ίχνος των κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με την απόφαση αυτή δεν κατακρεουργούνται μόνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των απασχολουμένων στις τράπεζες, ιδιαίτερα των νέων, αλλά φορτώνονται οι τεράστιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις της Τράπεζας στο ΙΚΑ.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων στον Οργανισμό, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, δεν είναι δυνατόν συνένοχη να σιωπά απέναντι σ΄ αυτό το κοινωνικό έγκλημα που ευνοεί τους τραπεζίτες και στρέφεται σε βάρος των συντάξεων της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους πραξικοπηματικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν στόχο να ξεπουλήσουν και μάλιστα φθηνά την Τράπεζα σε ιδιωτικά συμφέροντα, δεν πρόκειται να περάσουν. Και αν περάσουν, δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη, κάτω από τη γενική κατακραυγή και αντίσταση του κόσμου της εργασίας."

To Γραφείο Τύπου