Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/04/2005

Συνάντηση Αλαβάνου με την Πρέσβειρα της Συρίας

Τις τελευταίες εξελίξεις στην ταραγμένη Μ.Ανατολή συζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος με την Πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα Σουάντ Αλ Αγιούμπι, η οποία τον επισκέφθηκε σήμερα στα γραφεία του κόμματος. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Π.Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική.

Ενημερώνοντας, η Πρέσβειρα της Συρίας είπε ότι την Τρίτη αρχίζει η τελευταία φάση της αποχώρησης του Συριακού στρατού από το Λίβανο και ότι η χώρα της τάσσεται υπέρ του σεβασμού της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας όλων των χωρών της περιοχής και της εφαρμογής όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ. Τόνισε ότι αντίθετα με τις αποφάσεις αυτές η περιοχή του Γκολάν εξακολουθεί να κατέχεται από το Ισραήλ και η κυβέρνηση Σαρόν δεν συζητεί την αποχώρηση, κάτι που παλαιότερα είχε δεχθεί ο Ράμπιν.

Από την πλευρά του ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι η Μ.Ανατολή αποτελεί το πιο κρίσιμο παγκόσμιο σταυροδρόμι για την υπόθεση της ειρήνης, τάχθηκε κατά της εξαγωγής της δημοκρατίας με πόλεμο που ακολουθούν οι ΗΠΑ και χαρακτήρισε το Παλαιστινιακό πρόβλημα-κλειδί όχι μόνο για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για την υποχώρηση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, παρότι είχε πολλούς λόγους διαφοροποίησης από την αμερικανική πολιτική, δεν διαδραματίζει ενεργό φιλειρηνικό ρόλο, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων δίνουν προτεραιότητα στην υπόθεση της ειρήνης στην Μ.Ανατολή, η οποία περνάει από τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης και του Ιράκ και την ισότιμη συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.

Τέλος, εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές το ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη των Ελληνο-Συριακών σχέσεων.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της η κα Αγιούμπι επέδωσε επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο του ΣΥΝ να επισκεφθεί την Συρία.

To Γραφείο Τύπου