Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/08/2005

Επίσκεψη ΣΥΝ στην Τεχνική Βάση της Ο.Α. στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Κ. Ήσυχο, μέλος της ΚΠΕ, τον Γ. Δούκα, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής των ΔΕΚΟ και τον Π. Τουμανίδη, μέλος της ΟΣΠΑ,  επισκέφθηκε σήμερα  την Τεχνική Βάση της Ο.Α. στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Συναντήθηκαν με τον κ. Θ. Άρη, Γεν. Διευθυντή της Τεχνικής Βάσης της Ολυμπιακής, τον Γιαν. Καλλιάνο, Πρόεδρο της Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Ο.Α., τον Γεν. Γραμματέα της Ένωσης Ν. Μπένο και άλλους συνδικαλιστές απ΄ όλες τις τεχνικές ενώσεις της Ο.Α.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διατύπωση των θέσεων του ΣΥΝ για τη διατήρηση του δημόσιου καθεστώτος της Ολυμπιακής, την ανάδειξη και ανάπτυξη της Τεχνικής Βάσης, που αποτελεί πυρήνα της αναβαθμισμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης πτητικής ασφάλειας που παρέχει ο εθνικός αερομεταφορέας.

Ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ να ακυρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση η υπογραφή μνημονίου που δρομολογεί τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση του Ομίλου της Ο.Α. προς όφελος ισραηλινοαμερικανικών συμφερόντων, που επιδιώκουν την εξαγορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Ταυτόχρονα, έγινε ουσιαστική ενημέρωση από πλευράς της ηγεσίας της Τεχνικής Διεύθυνσης και των Τεχνικών σωματείων για τα υψηλά στάνταρ ασφάλειας που παρέχει η τεχνική βάση στον στόλο της Ο.Α., ενώ η συνδικαλιστική ηγεσία καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων απέναντι στην αυτονόητη ανάγκη ενίσχυσης της τεχνικής βάσης με τις ήδη εγκεκριμένες, από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, μετά από ερώτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή προ τεσσάρων μηνών.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

"Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να λειτουργούν προδρομικά και όχι κατόπιν εορτής. Όχι να εκφράζουμε την οδύνη μας, όλοι μας, ειλικρινά, για τα δυστυχήματα, αλλά να τα προλαβαίνουμε.

Βρισκόμαστε εδώ σε έναν θησαυρό, κυριολεκτικά, δηλαδή στην Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίσει αυτή την μεγάλη ασφάλεια και αξιοπλοϊα της Ολυμπιακής. Αυτό τον θησαυρό δεν πρέπει να τον αφήσουμε να εξανεμιστεί.

Καλώ δημόσια τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επισκεφτούν αυτόν τον χώρο και να ενημερωθούν, όπως ενημερώθηκα εγώ και οι συνεργάτες μου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Πιστεύουμε ότι, με τα δεδομένα που έχουμε από το δυστύχημα που έγινε στην ιδιωτική Κυπριακή εταιρεία, πρέπει να στηρίξουμε την τεχνική βάση με προοπτική. Πρέπει, επίσης, να μην της αφαιρέσουμε τον πνεύμονα οξυγόνου, που είναι η δημόσια Ολυμπιακή Αεροπορία και ο Όμιλός της.

Χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι πολιτικές για την ιδιωτικοποίηση, Έχουμε μια ασφαλή δημόσια αεροπορική επιχείρηση. Πρέπει να την στηρίξουμε. Όχι να κινηθούμε σε καταστάσεις χαμηλού κόστους και υψηλού ρίσκου.

Τέλος, χρειάζεται άμεσα το Υπουργείο Μεταφορών και η Διοίκηση της Ο.Α. να ξανασκεφτούν την πρακτική της ενοικίασης αεροπλάνων από διάφορες χώρες, είτε είναι η Σιέρα Λεόνε, είτε είναι η Κροατία, τα οποία έχουν διαφορετικά στάνταρ από την Ο.Α.,  διαφορετική αξιοπιστία και τα οποία δεν ελέγχονται από την τεχνική βάση της Ο.Α.

- Σας προβληματίζει η ενοικίαση των αεροσκαφών από εταιρείες τις οποίες τον έλεγχο δεν έχει η Ολυμπιακή;...

Φυσικά με προβληματίζει. Μην ξεχνάτε ότι το ένα αεροπλάνο το οποίο πήραν από την Σιέρα Λεόνε είναι ακόμα καθηλωμένο στο Παρίσι, διότι δεν το αφήνουν να φύγει οι γαλλικές αρχές.

Και μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο ότι μια τέτοια αεροπορία, με τόσο μεγάλες δυνατότητες, αυτή τη στιγμή με το μνημόνιο για την πώλησή της πάει να περάσει σε έναν άγνωστο ισραηλινο-αμερικανικό Όμιλο.

Εμείς, λοιπόν, ζητάμε άμεση ακύρωση, με τα νέα δεδομένα, του μνημονίου πώλησης. Πιστεύουμε ότι αξίζει και πρέπει και έχουν το χρόνο ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, των δύο μεγάλων κομμάτων που είναι υπέρ της πώλησης της Ο.Α., να επισκεφθούν αυτόν τον χώρο και να ενημερωθούν από τα στελέχη και τους συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων."

To Γραφείο Τύπου