Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2005

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με τις δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης κ. Σιούφα για τις τιμές του πετρελαίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξωραΐζει την αισχροκέρδεια που κυριαρχεί στο εγχώριο κύκλωμα πετρελαίου αλλά και την κρατική κερδοσκοπία.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Σιούφα ότι το κράτος, λόγω των ταχύτατα αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, αντλεί από το ευρύ καταναλωτικό κοινό πρόσθετα απρογραμμάτιστα υπερέσοδα, τα οποία μπορεί να προσεγγίσουν, αν συνεχιστεί το ράλλυ ανόδου στο πετρέλαιο, το 1 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση αντί να παραπέμπει τη μείωση της φορολογίας των καυσίμων στις ευρωπαϊκές καλένδες οφείλει, τουλάχιστον, να προχωρήσει άμεσα στη δραστική μείωση του Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή, πράγμα που θα μείωνε σημαντικά  την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αντί να εξετάζει, θα έπρεπε να ανακοινώσει άμεσα την πρόθεσή της να χορηγήσει ειδικό επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού όλα δείχνουν ότι, από τον Οκτώβριο που θα διατίθεται, μπορεί να είναι αυξημένο έως και 50%, λεηλατώντας τα λαϊκά εισοδήματα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει  υποχρέωση να προχωρήσει σε δραστικό έλεγχο των τιμών σε όλους τους κρίκους που διαμορφώνουν την τελική τιμή της βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν την ίδια περίοδο τα διυλιστήρια εμφανίζουν αυξημένα κατά 80% κέρδη (βλ. ΕΛΠΕ), ενώ ορισμένες εταιρείες εμπορίας θησαυρίζουν κυριολεκτικά, προβάλλοντας ανύπαρκτες ιδιότητες στη βενζίνη που προσφέρουν.

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στη χώρα μας,  η οποία είναι πανύψηλη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να προσφέρει ουσιαστικά και γενναία κίνητρα για την εγκατάστασή του.

To Γραφείο Τύπου