Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2005

Περιοδεία ΣΥΝ στο Νομό Ηλείας

Τον Νομό Ηλείας επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τους Γιάννη Τόλιο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, την Ελένη Σαραντοπούλου μέλος της Κ.Π.Ε. , τον Γιώργο Μπενάτο, Υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και τον Β. Μανδαράκη Γραμματέα της  Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Ηλείας.

Είχε συναντήσεις με ομάδες παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας και σταφίδας, με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου και τον Νομάρχη Ηλείας. Μετά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έδωσε συνέντευξη  τύπου και μεταξύ άλλων δήλωσε:

Για τις γιορτές μίσους που διοργανώνονται στον Καϊάφα:

Η σύναξη αυτή των ομάδων, που προωθούν την άγρια βία, τον ρατσισμό και τον φυλετικό διαχωρισμό δεν πρέπει να γίνει. Ένα χρόνο, μάλιστα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο χώρο της κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου αναδεικνύεται το πνεύμα της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης και της ανεκτικότητας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας,  απαγόρευσαν αυτή την συγκέντρωση. Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πράξει κι αυτή το ίδιο και να απαγορεύσει την συγκέντρωση.

Για τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού:

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιομηχανικής  ντομάτας, σταφίδας και όλων σχεδόν των άλλων προϊόντων είναι σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει όλους εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν στην μη αξιοποίηση του κοινοτικού πλαφόν, την ίδια στιγμή που η Ισπανία το υπερβαίνει σημαντικά και ζητά να κατοχυρώσει υπέρ της τις ποσοστώσεις που δεν χρησιμοποιεί η Ελλάδα. Χρειάζεται οπωσδήποτε να υπάρξει μια στρατηγική για να αναπτυχθούν κλαδικές πολιτικές για όλα τα προϊόντα. Πολιτικές που θα επιτρέψουν στους νέους της περιφέρειας να παραμείνουν και να παράγουν, θα αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και θα προβάλουν ένα νέο πρότυπο καλλιέργειας.

Για την αναπτυξιακή προοπτική του νομού και της περιφέρειας γενικότερα:

Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, για στάδια "φαντάσματα" που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αλλά την ίδια στιγμή χτίζουμε ένα καινούργιο γήπεδο για κάθε Π.Α.Ε. και την ίδια στιγμή οι οδικές υποδομές στον νομό Ηλείας είναι από άσχημες έως ανύπαρκτες, η τουριστική ανάπτυξη μιας εξαιρετικά προνομιακής και πολυδιαφημισμένης περιοχής, λόγω της Ολυμπίας, είναι  μικρή, και το καινούργιο νοσοκομείο του Πύργου να υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού

Για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές:

Αν ήθελε να παρέμβει θετικά στις διαδικασίες της Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει δύο πράγματα:

Να προχωρήσει στην εκλογή του Περιφερειάρχη, ο οποίος θα διαχειρίζεται τους πόρους για την περιφερειακή ανάπτυξη και που σήμερα παραμένει ένα όργανο κυβερνητικού κόμματος και της κεντρικής εξουσίας.

Και να προχωρήσει επίσης, στη θέσπιση της απλής αναλογικής για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντί για αυτό, προχώρησε σε κομματικά ιδιοτελείς κινήσεις με το 42%, το οποίο ωφελεί τις δυνάμεις του δικομματισμού και στρέφεται ενάντια στην Αριστερά. Έχουν χαθεί τα μεγάλα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - συγκοινωνίες, χώροι πρασίνου, ολοήμερα σχολεία, θέματα νεολαίας κ.ά.- και επικρατεί μια εντελώς κομματικοποιημένη φιλολογία για τις επόμενες εκλογές. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Δεν θεωρούμε τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές δημοσκόπηση για τα κόμματα. Θα επιμείνουμε στον εναλλακτικό προγραμματικό μας λόγο και στο εγχείρημα για τη δημιουργία αυθεντικών ριζοσπαστικών κινήσεων.

To Γραφείο Τύπου